U LOPARAMA ODRŽANA PREZENTACIJA TURISTIČKIH POTENCIJALA I NEMATERIJALNIH DOBARA MAJEVICE UZ PODRŠKU AMBASADE VELIKE BRITANIJE :: Semberija INFO ::

 

U LOPARAMA ODRŽANA PREZENTACIJA TURISTIČKIH POTENCIJALA I NEMATERIJALNIH DOBARA MAJEVICE UZ PODRŠKU AMBASADE VELIKE BRITANIJE


Ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli je posjetio izložbu proizvođača domaćih tradicionalnih proizvoda i kućne radinosti koja je održana u Centru za kulturu i informisanje u Loparama.

Izložba je organizovana u okviru međuopštinske saradnje pet majevičkih opština-Lopara, Čelića, Ugljevika, Teočaka i Sapne.

Na izložbi su predstavljeni proizvodi Udruženja žena „Vrijedne ruke Majevice“ Lopare, Poljoprivredne zadruge „Zarac“ Lopare, Udruženja žena „Svjetlost“ Ugljevik, Piljarnica Centar Teočak, Udruženja žena „Jagoda“ Čelić i drugi.

Ambasador Džulijan Rajli je istakao da je britanska Vlada uvijek podržavala inicijative koje se fokusiraju na potrebe građana, sa time da nijedna lokalna zajednica ne može sama rješavati izazove sa kojima se suočava.

„Saradnja je ključ i tu saradnju vidim danas. Samo pomoću saradnje možemo stvoriti bolju budućnost za građane i uslove koji će osigurati da mladi ostanu kako bi izgradili živote u svojoj zemlji“, izjavio je ambasador Džulijan Rajli.

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić je istakao da je cilj izložbe što bolja promocija domaćih proizvoda i kućne radinosti, kao i promocija turističkih potencijala ove regije.

„Današnja izložba je dobar način okupljanja poljoprivrednih proizvođača i svih čuvara tradicije kako bi se promovisali značaj njihovog rada i turistički potencijali svih pet lokalnih zajednica“, rekao je načelnik Lopara Rado Savić.

U okviru navedene izložbe na kojoj su prikazani kroz promotivni film i turistički potencijali Majevice, organizovani su i dva panela.

Prvi panel o turističkom potencijalu Majevice održan je sa predstavnicima pet opština Majevice.

Predstavnici opština su govorili o turističkim lokalitetima koji su nedavno realizovani u svih pet zajednica, takođe kao rezultat međuopštinske saradnje, a u čijem sklopu je izgrađeno izletište kod izvora sumporne vode u Veselinovcu.

Na drugom panelu o održivosti domaćih proizvoda i kućne radinosti govorili su njihovi proizvođači.

Izložba je rezultat međuopštinske saradnje Lopara, Čelića, Ugljevika, Sapne i Teočaka, kao i udruženja iz navedenih opština koja se bave proizvodnjom tradicionalnih proizvoda i domaće radinosti.