Drugi dan sajma mesa i ribe u Dvorovima :: Semberija INFO ::

 

Drugi dan sajma mesa i ribe u Dvorovima


I drugi dan Semberskog sajma mesa i ribe u Dvorovima protiče u znaku velikog interesovanja Semberaca i stanovnika regiona za sve ono što je izloženo na sajmu. Nakon prvog dana, obilježenog kišovitim vremenom, drugi dan, uz nešto hladnije i vjetrovitije, ali sunčano vrijeme, bio je pun pogodak za posjetu sajmu.



 Slavko Đerić, direktor sajma, kaže da je prvog dana oko pet hiljada posjetilaca prodefilovalo kroz sajam, što je izuzetna stvar.

 “Drugog dana sajma očekujemo još veću posjetu. Imamo veliki broj kupaca na sajmu, vrijeme je pripreme i nabavke zimnice, tu su nam u posjeti i članovi Crvenog krsta Republike Srpske, imaćemo defile guslara i narodnih pjevača, na ražnju se okreće bik, biće pripremljena i ukusna riblja čorba, tako da će za svakoga biti ponešto zanimljivo, kako za gledanje, tako i za konzumiranje”, kaže Slavko Đerić.



Na ovogodišnjem sajmu puno je onih koji su već, na neki način, stalni učesnici sajma, a među njima je i “Gačića magaza” iz Bogatića.

 Zoran Gačić i njegova supruga Danijela na tržištu voćnih rakija, likera i prerađevina od voća i povrća prisutni su od 2013. godine.



 “Mi smo porodična manufaktura gdje su svi članovi porodice uključeni u proizvodnju. Pripremamo plodove prirode, voće i povrće, i to je ono po čemu smo prepoznatljivi, ono što nas razlikuje od ostalih. Svake godine pripremimo od 80 do 90 različitih proizvoda. Trenutno imamo 26 različitih vrsta voćnih rakija. Imamo rakiju od starih voćnih sorti, od požegače i trnjine, ali i standardni program. Tu su i turističke sorte od kivija, ananasa, mandarine i mušmule. Imamo desetak vrsta likera, petnaestak vrsta domaćih sirupa, kompletnu zimnicu. Od ovog posla može se solidno živjeti. Promijenili smo puno privatnih firmi, te smo odlučili da se sami okušamo u ovoj proizvodnji. Uglavnom koristimu sirovinu iz našeg voćnjaka”, kaže Zoran Gačić iz Bogatića.

Josip Tolj, vlasnik vinarije iz Čitluka, kaže da već nekoliko godina učestvuje na sajmu u Dvorovima.



 “Sarađujemo sa firmom “Globus” i želimo da podržimo ovu sajamsku priču. Na našem imanju u Čitluku imamo šest hektara pod vinogradom. U prosjeku proizvodimo 50.000 boca vina, od čega u izvoz ide osamdeset i pet odsto godišnje proizvodnje vina. Ovdje predstavljamo “žilavku” i “blatinu”, a u posljednje vrijeme sve više se traži crmnica, posebna  izvorna sorta. Mi smo na tržištu prisutni od 2012. godine, a porodična tradicija u proizvodnji vina stara je nekoliko stotina godina”, kaže Tolj.

(Semberija Info)