Deseti novembar - najznačajniji datum za Bijeljinu :: Semberija INFO ::

 

Deseti novembar - najznačajniji datum za Bijeljinu


U Bijeljini je danas obilježena 105. godišnjica ulaska Srpske vojske i oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu.

Ispred Spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću služen je parastos kralju Petru Oslobodiocu i junacima oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine. Održan je i istorijski čas i prigodan kulturno - umjetnički program, uz učešće Hora “Srbadija”.



Branislav Tomić, u ime Udruženja “Kraljevina Srbija” - Gradski odbor Bijeljina izjavio je da Bijeljina danas obilježava jedan od najznačajnijih događaja otkako postoji ovaj grad.

 “Tačno prije stotinu pet godina slavna srpska vojska, tačnije, Druga srpska armija, pod komandom vojvode Stepe Stepanovića donijela je slobodu u naš grad. Deseti novembar je u periodu između dva svjetska rata obilježavan kao Dan grada, a koliki je značaj tog datuma govori i činjenica da su na početku aprilske okupacije Bijeljine u Drugom svjetskom ratu, okupatorske snage prvo srušile spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu i zabranili su obilježavanje Dana oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu. Početkom devedesetih godina spomenik kralju je obnovljen, ali, Deseti novembar još uvijek nije proglašen za dan grada Bijeljine. Nadam se da smo na dobrom putu da Deseti novembar ponovo proglasimo za Dan grada”, istakao je Branislav Tomić.
Radoslav Ostojić, zamjenik gradonačelnika Bijeljine istakao je da je Deseti novembar značajan, ako ne i najznačajniji datum u istoriji našeg grada.



 “Prije tačno 105 godina srpska vojska je, nakon nadljudskih podviga i probijanja Solunskog fronta, konačno stigla i u naš grad. Nakon vijekovnog robovanja, što pod turskom carevinom, što pod Austro –ugarskom monarhijom, konačno je i u naš grad i u Semberiju stigla sloboda. Ovaj datum treba posebno da se obilježava, kao što je to bilo i između dva svjetska rata, jer je ovo najznačajniji datum za naš grad. Stotine hiljada srpskih vojnika položilo je svoje živote, od Albanske golgote, preko Cera i Kolubare, sve do probijanja Solunskog fronta, Kajmakčalana, da bi konačno srpska vojska oslobodila sve srpske zemlje. Svi mi njima dugujemo neizmjernu zahvalnost i zbog toga moramo njegovati i razvijati kulturu sjećanja, a na Gradu i Gradskoj upravi je da se potrudi da ovaj praznik iz godine u godinu bude sve značajniji i da bude jedan od dva ili tri najznačajnija datuma koji se obilježavaju u našem gradu. Zahvalio bih još jednom svim hrabrim vojnicima koji su svoje živote položili, da bismo mi danas živjeli u slobodi”, istakao je Radoslav Ostojić.

Semberija Info