DOM ZDRAVLjA BIJELjINA: GRAD BIJELjINA DUGUJE DOMU ZDRAVLjA VIŠE OD 860.000 KM :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA BIJELjINA: GRAD BIJELjINA DUGUJE DOMU ZDRAVLjA VIŠE OD 860.000 KM


Dom zdravlja Bijeljina od Gradske uprave, zaključno sa 9. novembrom,  potražuje 861. 499, 97  KM, plus 250. 000 KM, koje su trebale biti doznačene za rekonstrukciju 26 sektorskih  ambulanti, ali to nije učinjeno, uprkos višemjesečnim pisanim molbama upućenih Gradskoj upravi”, rečeno je konferenciji za novinare. Kako je istakla pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove Gordana Mitrović pojasnila je da postoje potraživanja još iz 2021. i 2022. godine, a ukoliko se sredstva ne doznače do kraja godine, potraživanja će dostići iznos od oko jedan million KM. Nedoznačavanje finansijskih sredstava od Gradske uprave direktno ugrožava funkcionisanje ove zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite, a to će se direktno odraziti na korisnike zdravstvene zaštite.

-Apelujemo na Gradsku upravu da, ukoliko je moguće, što hitnije doznače sredstva, jer je riječ o namjenskim srestvima za primarnu zdravstvenu zaštitu naših građana koja su planirana budžetom grada”, rekla je Mitrovićeva. Pomoćnik direktora za pravne i kadrovske poslove Zoran Sofrić je pojasnio da je novi zakon o zdravstvenoj zaštiti stupio na snagu krajem juna 2022. godine, da je taksativno propisao koje su obaveze osnivača, u ovom slučaju, to je Grad Bijeljina.



-Potrebno je potpisati ugovor kojim se regulišu međusobne obaveze osnivača, Grada Bijeljina i Doma zdravlja, ali uprkos činjenici da je sa Odjeljenjem za društvene djelatnosti sadržaj ugovora usaglašen još u martu ove godine, ni do danas nije potpisan”, rekao je Sofrić. Predsjednik Unije sindikata Domova zdravlja dr Dražen Stanišić naglasio je da radnici Doma zdravlja “ne žele i neće da budu kolateralna šteta političkih previranja i igara u Bijeljini”.

-Želimo da se održe optimalni uslovi za naš rad, kako bismo mogli da pružamo kvalitetne usluge našim građanima”, rekao je dr Stanišić. Direktor Doma zdravlja prim. dr Danijela Đukin smatra da se osnivač ove zdravstvene ustanove Grad Bijeljina, neodgovorno ponaša prema Domu zdravlja.

-Ukoliko se počnu doznačavati sredstva Domu zdravlja, to će dovesti do ozbiljnih finansijskih problema, što će, nažalost, odraziti na zdravstvenu zaštitu i zdravlje naših građana”, rekla je prim. Dr Đukin. Da se problem u funkcionisanju  već pojavljuju, rekla je pomoćnik direktora za medicinska pitanja dr Gordana Savin.

-Imamo 26 sektorskih ambulanti na različitim lokacijama, a zbog nedoznačavanja sredstava iz budžeta grada, izvjesno je da će se narušiti princip dostupnosti zdravstvene zaštite građanima koji koriste usluge Doma zdravlja, jer ćemo biti prinuđeni da redukujemo rad ambulanti na određenim lokacijama”, rekla je dr Savin. Načelnik Službe porodične medicine dr Bojana Paleksić je naglasila da je održavanje i rad sektorskih ambulanti u nadležnosti Gradske uprave, a ukoliko se nastavi sa uskraćivanjem sredstava Domu zdravlja, postoji opravdan strah da će biti narušen princip dostupnosti zdravstvene zaštite”, rekla je dr Paleksić.

(Semberija info)