SVEČANO OTVOREN JOŠ JEDAN MITROVDANSKI VAŠAR :: Semberija INFO ::

 

SVEČANO OTVOREN JOŠ JEDAN MITROVDANSKI VAŠAR


Na prostoru Agrotržnog centra u Bijeljini, u organizaciji AD „Grad“ i Turističke organizacije Grada Bijeljina danas je otvorena tradicionalna manifestacija Mitrovdanski vašar 2023. Na ovogodišnjoj smotri narodnog stvaralaštva (stari zanati, kućna radinost, proizvodi od voća i povrća...), sitnih domaćih životinja i fijakera, svoje proizvode je predstavilo oko stotinu izlagača što je, prema riječima organizatora rekordan broj izlagača na svim dosadašnjim izdanjima Mitrovdanskog vašara.



Neizostavni dio Mitrovdanskog vašara je fijakerijada. Svoje fijakere je ove godine predstavilo 16 ponosnih vlasnika od kojih su dvojica stigli iz Gradiške. Tradicija nalaže da fijakeri učestvuju u defileu do centra grada a ove godine tradicija je iskorištena i da se skrene pažnja na zaslužene za red, sigurnost, urednost i ljepotu Bijeljine.

Naime, u fijakerima su se, od ATC-a do Gradske uprave Grada Bijeljina vozili i pripadnici vatrogasne jedinice, Gorske službe spašavanja, polaznici gradskih vrtića, radnici Komunalca... kako bi se svima njima na taj način odalo priznanje za sve što rade i predstavljaju u našem gradu.



Pored fijakerijade, nešto po čemu je Mitrovdanski vašar u Bijeljini nadaleko poznat jeste i takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa. Ove godine se prijavilo 15 ekipa od kojih ekipa jednog od organizatora AD „Grad“ nije učestvovala u takmičarskom dijelu programa. Po prvi put, organizatori su ove godine uveli novčane nagrade za tri ekipe koje su, po ocjeni žirija pokazale najbolje kulinarsko umjeće u pripremanju kupusa - zaštitnog znaka Semberije.



-Želim da istaknem da Mitrovdanski vašar nije ekonomska kategorija. AD „Grad“ kao organizator, danas ne ostvaruje nikakve prihode na ovom prostoru. To je izraz naše želje i nastojanja da očuvamo bogatu tradiciju semberskog kraja i semberskog čovjeka, da se barem jednom svake godine na jednom mjestu ljudi mogu sresti, družiti se, jesti, kupiti nešto od domaćih proizvoda ovdje izloženih... Želja nam je da i naši mladi mogu vidjeti fijakere, proizvode starih zanata i da doprinesemo afirmaciji kupusa kao zaštitnog znaka Semberije, koji je kao takav nepravedno svih ovih godina bio zanemaren“, rekao je Ratomir Draganić, direktor AD „Grad“ Bijeljina.



I ovog vašara, pažnju najmlađih je privlačila izložba domaćih, sitnih životinja i kućnih ljubimaca. Pored golubova, kanarinaca, papagaja, ukrasnih kokoški, paunova, pasa na paviljonu je po prvi put izložen i magarac, jedan iz stada sa farme magaraca i Ranča Nirvana iz Donje Čađavice.

Udruženje žena iz Janje je imalo najveći štand na vašaru. Vrijedne ruke janjanskih žena pripremile su veliki broj domaćih prehrambenih proizvoda, cvijeća, povrća... Mejra Korajčević je izložila program ukiseljenog povrća koje je, zajedno da svojim ukućanima uzgojila u vlastitom poljoprivrednom gazdinstvu i na ovaj način mu dala novu vrijednost.



-Okupljanje žena u Janji, u ovom udruženju pokazalo se kao odličan potez. I sa finansijske ali, čini mi su još više sa one psihičke, društvene strane jer nam pruža priliku da se družimo, putujemo zajedno a i da prodamo naše proizvode“, izjavila je Mejra Korajčević za „Semberija INFO“.

Svoje proizvode predstavila je i Danijela Gačić iz Bogatića. „Gačića magaza“ je poljoprivredno gazdinstvo koje, kako je istakla Danijela od voća proizvodi sve što se može zamisliti da bude proizvedeno.



-Što je jako važno, mi proizvodimo sve od voća, ali ne bilo kakvog voća, mi proizvodimo od našeg voća. Našeg domaćeg, koje je uzgojeno na našim njivam i pašnjacima. Nemamo plantaža, nemamo nekih ugovorenih količina koje morama proizvesti. Radimo od srca, po starim recepturama. U Bijeljini nismo prvu put ali smo prvi put na Mitrovdanskom vašaru. Ovakve manifestacije i jesu draž našeg posla jer nam pružaju priliku da putujemo i upoznamo nove ljude“, rekla je Danijela Gačić za „Semberija INFO“.

Semberija info