Srećni smo što imamo svoju Republiku Srpsku :: Semberija INFO ::

 

Srećni smo što imamo svoju Republiku Srpsku


Gradska boračka organizacija Bijeljina, lomljenjem slavskog kolača, obilježila je danas Krsnu slavu Boračke organizacije Republike Srpske Svetog Velikomučenika Dimitrija - Mitrovdan.

Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije izjavio je da se krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske obilježava u slobodnoj Republici Srpskoj.



 “Mi, borci, stvaraoci Republike Srpske, patrioti, tu smo da čuvamo našu tradiciju i našu Republiku Srpsku. Uloga Boračke organizacije, u vrijeme prije trideset godina, kada je i formirana, bila je usmjerena na očuvanje naše srpske tradicije, na podsjećanje na naše slobodarske bitke i očuvanje uspomena na naše poginule borce. Nakon trideset godina imamo puno nagomilanih problema i veliki broj demobilisanih boraca koji su u nezavidnom materijalnom položaju. Zbog toga je naš rad baziran na pružanju pomoći tim ljudima. Boračka organizacija Republike Srpske ostvarila je kroz pregovore s Vladom Republike Srpske povećanje boračkog dodatka za iznos od 150 miliona KM. To je značajno povećanje, ali će oni koji su nezadovoljni reći da je to desetak pfeniga po danu ili tri KM po mjesecu. Znamo da je to nedovoljno, ali, to je prvi korak koji je učinjen i vjerujem da će dobro doći velikom broju naših boraca.  Borci pete i šeste kategorije uvedeni su u mjesečni dodatak, borci koji su namirili osamnaest godina 1994. i 1995. godine, koji nikada nisu imali nikakva primanja, sada će primati sedamdeset do osamdeset KM mjesečno. Borci prve kategorije, koji su imali samo borački dodatak na godišnjem nivou, u iznosu od 150 KM, sada će na godišnjem nivou primati 1.500 KM. To je neko povećanje koje smo ostvarili kroz pregovore”, izjavio je Stevanović, naglasivši da se Boračka organizacija angažuje na popravljanju materijalnog stanja kompletne boračke populacije.



“Danas smo srećni što imamo svoju Republiku Srpsku, što ne dozvoljavamo i nikada nećemo dozvoliti da BiH bude građanska država i država bez entiteta, da nećemo dozvoliti da nas neko kontroliše sa dugim cijevima. Republika Srpska je tekovina Odbrambeno - otadžbinskog rata i ona će opstati i još dugo će postojati, jer ćemo mi, njeni stvaraoci, čuvati svoju Republiku Srpsku”, naglasio je Stevanović.

Ignjat Đorđić, pripadnik Prve semberske lake pješadijske brigade izjavio je da će borci dugo slaviti i obilježavati slavu Boračke organizacije Republike Srpske.
 

“Smatram da je važno da borci obilježavaju ovakve datume, da se prisjećaju poginulih drugova koji su živote dali za Republiku Srpsku. Ovo je teško vrijeme za našu Republiku, jer je izložena napadima sa svih strana. Napadima su izloženi pojedinci, ličnosti, funkcije i institucije. Borićemo se, kao što smo se i u ratu borili, da očuvamo Republiku Srpsku, da imamo svoj prostor i svoju teritoriju. Nama niko ne smeta, ali mi moramo sačuvati prostor za koji su živote dali hiljade i hiljade naših izginulih boraca”, istakao je Đorđić.



Rajko Banduka, ratni ađutant komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, izjavio je da ga izuzetno raduje ovo okupljanje sa ratnim drugovima, na Mitrovdan - krsnu slavu Boračke organizacije Republike Srpske.
 

“Sjećamo se naših poginulih drugova i evociramo uspomene na njih. Izuzetno je važno da se okupljamo, družimo i da se ne dijelimo. Pozvao bih sve naše borce da se ujedinimo, jer na taj način najbolje branimo Republiku Srpsku”, izjavio je Rajko Banduka.

Semberija Info