Višnjićevi dani: Najmlađi sa Višnjićem :: Semberija INFO ::

 

Višnjićevi dani: Najmlađi sa Višnjićem


U okviru manifestacije „Višnjićevi dani“, koja se ove godine održava po 30. put, danas je u prostorijama JU Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina, organizovan dođaj pod nazovom „Najmlađi sa Višnjićem“.  Naime, najmlađi sugrađani koji pohađaju vrtiće danas su imali priliku da se upoznaju sa likom i djelom Filipa Višnjića.

Željana Arsenović, direktorka JU Narodne biblioteke „Filip Višnjić“, istakla je da su ove godine po prvi put u okviru obilježavanja „Višnjićevih dana“ uključili i najmlađe, kako bi se upoznali sa likom i djelom Filipa Višnjića, te da su im u tome pomogli Gradsko pozorište „Semberija“ Bijeljina, SKUD „Semberija“, te Muzička škola „Stevan Stojanović Mokranjac“ Bijeljina.

-Vjerujem da je našim mališanima bilo interesantno da vide nošnju koju je Filip nosio, a to je klasična semberska nošnja u koju je naš glumac nosio, kao i djevojke iz SKUD-a „Semberija“ koje su takođe bile u narodnim nošnjama.


Takođe, sa nama je danas bila tu i učenica muzičke škole, koja je svirala gusle i najmlađe upoznala sa instrumentom koji je Filip svirao.Drago nam je što su se vrtići odazvali našem pozivu, a najmlađi koji su prisustvovali na kraju su dobili i poklone, puzle na kojima se nalazi lik Filipa Višnjića“, kazala je Arsenovićeva.

Nenad Blagojević, glumac u Gradskom pozorištu „Semberija“ Bijeljina, istakao je da nije bilo lako dočarati Višnjićev lik, jer prema njegovim riječima nije lako glumiti da je neko slijep.

-Za najmlađe smo danas pripremili  jedan prikaz i ukratko im prikazali kako je Filip Višnjić proveo svoj život, a u tome mi je  pomogla moja koleginica Vanja Krtolina koja je bila narator, kao i Marija, učenica muzičke škole koja je svirla gusle. Vjerujem da ovaj prikaz mnogo znači djeci, jer se neke stvari iz istorije slabo prikazuju prilagođeno njihovom uzrastu. Oni su naša najvjernija publika koja uvijek izistinski prati predstave i mislim da im one ostanu kao jedan veliki pečat u životu“, rekao je Blagojević.

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, istakao je da je po njemu današnji događaj „Najmlađi sa Višnjićem“, po njemu najljepši događaj u oviru ovogodišnjih „Višnjićevih dana“, te se zahvalio svih vrtićima koji su se odazvali pozivu.



-Gradska uprava Grada Bijeljina svake godine se trudi da što više obogati „Višnjićeve dane“, kao najvažniju kulturnu manifestaciju grada Bijeljina. Ove godine smo se posebno potrudili da uključimo i najmlađe, kako bi se od najranijeg doba upoznali sa nacionalnom kulturom, jer smatramo da je to put za upoznavanje najvažnijihvrijednosti u našem društvu“, zaključio je Ostojić.

Semberija info