Muzej Semberije: Izložba tapiserija i crteža „Nit“ :: Semberija INFO ::

 

Muzej Semberije: Izložba tapiserija i crteža „Nit“


U Muzeju Semberije večeras je svečano otvoren prvi dio izložbe tapiserija i crteža „Nit“ autorke Katarine Aćimović, pobjednice prošlogodišnjeg Bijenala.

Izložba “Nit” posvećena je posebnoj osobi u Katarininom životu , njenoj majci. Ona je istakla da kroz seriju radova različitim tehnikama ( ulje na platnu, akvarel,olovke i vez) govori o svojoj majci,odnosno o njenim rukama kada veze.



-Inspiracija ovom temom vuče korijenje iz mog djetinjstva, a djetinjstva se sjećam kroz ruke moje majke i bake,koje su uvijek nešto plele i vezle . Kasnije sam shvatila da su kroz konac, pletivo i platno prenosile svoju ličnu energiju i kreativnost. Tako su od jedne niti nastajale njihove rukotvorine. Počevši da slikam ruke moje majke, spontano sam počela I da ih vezem.Željela sam da proširim likovni medij, odnosno da pronađem način kako da oslikam meni bliske forme i da materjial koji koristim, bude u skladu sa emocijom kojom imam prema tim rukama”,rekla je autorka ove izložbe.

Katarina Aćimović je pored samostalnih imala i desetak kolektivnih izložbi na kojima je predstavila svoj rad. Osvajala brojne nagrade, među kojima je i nagrada Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.



Drugi dio ove izložbe večeras je prikazan u prostorijama Galerije Centra za kulturu, u saradnji sa Tanjom Popović.

Semberija info