BIJELjINA: U TOKU JE PROJEKAT UNAPREĐENjA RADA SAVJETA MJESNIH ZAJEDNICA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: U TOKU JE PROJEKAT UNAPREĐENjA RADA SAVJETA MJESNIH ZAJEDNICA



Gradska uprava Grada Bijeljina već sedmu godinu učestvuje u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, koje u ime Gradske uprave realizuje Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije kao koordinator navedenog projekta za Bijeljinu. Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji sa domaćim institucijama, dok su finansijska sredstva za realizaciju projekta osigurale vlade Švajcarske i Švedske. Projektni cilj je povećanje učešća građana u definisanju prioriteta lokalne zajednice koje finansira lokalna uprava.



U Bijeljini je juče održana posljednja u nizu obuka za članove i predsjednike savjeta 70 mjesnih zajednica sa područja grada Bijeljina. Do sada su obuku prošli predstavnici 40 mjesnih zajednica (80 članova savjeta M3 i četiri koordinatora Odsjeka za poslove mjesnih zajednica) dok su na jučerašnjoj, posljednjoj obuci u ovom ciklusu, prisustvovali predstavnici preostalih 30 mjesnih zajednica.

- Cilj današnje obuke je uvođenje sistematskog pristupa u radu mjesnih zajednica i predstavljanju prioriteta prema relevantnim institucijama. Kroz obuku,  učesnicima će biti pojašnjeno: kako da razumiju korake u procesu pripreme i vođenja foruma građana - koji služi kao instrument uključivanja građana u procese donošenja odluka; kako da vode proces planiranja i utvrđivanja ključnih prioriteta razvoja mjesne zajednice i donesu plan na godišnjem nivou koji će uključiti potrebe različitih kategorija stanovništva, uključujući i marginalizovane grupe te kako da rade godišnje izvještavanje prema nadležnim organima Gradske uprave“, rekla je Ankica Todorović, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Gradske uprave Grada Bijeljina.



Prema riječima Milke Đukanović, predsjednice Savjeta MZ Ledinci, predstavnici ovog savjeta su učestvovali i u prvoj fazi projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ u okviru kojeg su građani sa područja MZ Ledinci delegirali i kroz projektna rješenja realizovali tri projekta.

- Radi se o prilici da građani, pojedinci, direktno na forumu građana mogu dati svoje prijedloge za koje, u okviru ovog projekta možemo doći do finansijskih sredstava za rješavanje nekog od tih prijedloga, odnosno problema iz naše mjesne zajednice. Na prvom forumu smo imali malo zainteresovanih građana ali se poslije stalo povećavao njihov broj. Mi smo, kroz dva projekta uspjeli da uredimo pješačke staze u Ulici kralja Dragutina a putem trećeg projekta smo u OŠ „Vuk Karadžić“ uredili učionicu namjenjenu za obrazovanje djece sa posebnim potrebama“, izjavila je Đukanovićeva. 

Na drugoj strani, Dragan Ljubinković, predsjednik MZ Galac, po prvi put je prisustvovao jednoj ovakvoj obuci. Došao je da se upozna sa načinima funkcionisanja ovog projekta kako bi članovi Savjeta MZ Galac mogli realizovati neki od projekata koji su važni za građane njihove mjesne zajednice. 

- Imamo problem sa trafostanicom u Lozničkoj ulici. Evo juče je auto udarilo u istu i imali smo problema sa opskrbom električne energije. Voljeli bismo, ili da se trafostanica izmjesti ili da se na adekvatan način zaštiti od oštećenja. Imamo plan da izradimo projekat kojim bi se povećala bezbjednost učenika i drugih pješaka u rejonu OŠ „Jovan Dučić“ kao i još nekoliko prijedloga“, rekao je Ljubinković.


Semberija info - I. Gutić