FK “PROLETER“ DVOROVI - DUŠKO OSTOJIĆ DžAFA :: Semberija INFO ::

 

FK “PROLETER“ DVOROVI - DUŠKO OSTOJIĆ DžAFA


Džafa je jedan od najpoznatijih fudbalera iz Dvorova koji je ostvario svoju fudbalsku karijeru i to zapaženu, u drugoj ligi bivše Jugoslavije.

Fudbal je počeo pikati na igralištu u Dvorovima, koje se nalazi uz njegovu kuću pa je tu provodio sve vrijeme a uzore je imao u svojoj starijoj braći Aci i Draganu koji su tada već bili prvotimci. Bio je član i značajna karika u ekipi pionira koja je 1975. godine osvojila Pionirsko prvenstvo BiH, kada je u finalu pobijedila FK “Čelik“ iz Zenice a Džafa je bio asistent kod jedinog postignutog pogodka na utakmici. Prethodno je ekipu predvodio u kvalifikacijama za ovo takmičenje kada su redali pobjede jednu za drugom.



Odmah je primjećen od strane tadašnjih trenera u Proleteru i priključen je seniorskom sastavu sa kojim je nastavio trenirati a povremeno je i nastupao na prijateljskim utakmicama i sve više stasavao u dobrog fudbalera. Krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka je na kratko prekinuo fudbalsku karijeru i otišao u Sloveniju gdje se nije drugo zadržao a po povratku je odmah nastavio igrati fudbal, sada u seniorima gdje je vidno odskakao u kvalitetu i gdje je odmah primjećen od stručnjaka i posmatrača.

Dolazi poziv iz FK “Radnik“ iz Bijeljine, koji se tada takmiči u 2.ligi SFRJ, pa Ostojić odlazi na pripreme gdje se dokazuje i postaje standardan igrač u Radniku. U tom vremenu, igračima sa sela je bilo vrlo teško izboriti mjesto u sastavu ali je Džafa svojim kvalitetom i drskošću to uspio i postao je nezamjenjiv član prve postave u to vrijeme. Dobre igre nisu ostale nezapažene.

Uslijedio je poziv iz FK “Rudar“ iz Ljubije-Prijedora, koji se tada takmiči takodje u 2. ligi SFRJ i on prelazi u Ljubiju. Tu ostvaruje sjajnu karijeru u fudbalu gdje pod dirigentskom palicom trenera Zubanovića uz suigrače Topića, Bekvalca i drugih niže dobre partije, odlučuje utakmice svojim pogodcima, piše istoriju Rudara. Najveći uspjeh mu je igranje u polufinalu Kupa Maršala Tita protiv FK “Velež“ iz Mostara gdje bilježi briljantne partije i gdje je jedan od najboljih igrača. Zapažen je i u prethodnim kvalifikacionim utakmicama.
 
Dolazi rat, Džafa se vraća u Dvorove i odmah se uključuje u rad Proletera a kao igrač nastupa prvo u kup utakmicama a potom i prvenstvu Republike Srpske i ponovo pruža dobre partije i ponovo oduševljava publiku svojim potezima. Po završetku karijere fudbalera kratko vrijeme je bio trener prve ekipe Proletera koja se takmičila u 2. ligi FSRS a onda se posvetio porodici i egzistenciji i u potpunosti napustio fudbal.

Nadimak Džafa, koji Duško sa ponosom nosi od ranog djetinjstva, je dobio u našim dječijim igrama predstavljajući Džafera, vozača kamiona koji se tada pojavljivao u Dvorovima. Od tog imena je dobio skraćeni nadimak Džafa s kojim je poznat u Semberije i šire.

Duško Ostojić Džafa je značajna i poznata fudbalska ličnost iz Dvorova i svojom karijerom je učestvovao u stvaranju istorije FK “Proleter“ Dvorovi.

IZ ARHIVE FK “PROLETER“ DVOROVI/PIŠE VLADAN SIMEUNOVIĆ