SINOĆ OTVOREN „BARO DROM 2023“ :: Semberija INFO ::

 

SINOĆ OTVOREN „BARO DROM 2023“


U Bijeljini je sinoć svečano otvoren drugi po redu Romski festival „Baro Drom“. Ovaj festival („baro drom“ na romskom jeziku znači „dug put“) je jedinstven na prostorima Zapadnog Balkana, jer slavi i promoviše romsku kulturu, tradiciju i jezik, uči o dugom putu koji su Romi prošli i kojima još uvijek putuju ka potpunoj društvenoj uključenosti i prihvatanju.



Prva večer festivala počela je defileom Roma od Dnevnog centra „Otaharin“ do Centra za kulturu „Semberija“ gdje su članovi SKUD „Semberija“ predstavili samo jedan dio iz bogatstva šarenih koreografija romskog plesa, nakon toga je uslijedio koncert Dušana Kurtića.

„Drago mi je što Romi iz Bijeljine i okruženja imaju ovakav festival. Nadamo se da će „Baro Drom“ postati tradicija u našem gradu kao jedinstven festival romske kulture i tradicije koji bi imao za cilj da približi romsku kulturu svima onima koji nisu dovoljno upoznati sa njom“, rekao je Dragan Joković, izvršeni direktor Udruženja za promociju obrazovanja Roma Otaharin“, izrazivši zahvalnost Gradskoj upravi Grada Bijeljina i gradonačelniku Petroviću za sve što čine da se riješavaju nagomilani problemi bijeljinske romske zajednice.



Čast da otvori ovogodišnje izdanje festivala „Baro drom“ pripala je upravo gradonačelniku Ljubiši Petroviću koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo raznolikošću koju Bijeljina posjeduje. On je poručio da je Grad Bijeljina, kroz strateške dokumente svog razvoja, pred sebe postavio cilj da za svakog svog člana izgradi još bolje, ljepše i humanije društvo nego što je sada.

-Kada je riječ o komunikaciji, uvijek može bolje. Ispred Gradske uprave se trudimo da imamo ljudski pristup, korektnost i maksimalno profesionalnu posvećenost svim izazovima. Moramo da pravimo nove iskorake i moći ćemo reći da smo zadovoljni onda kada budemo imali visok procenat obuhvata djece romske nacionalne manjine u predškolskim, osnovnoškolskim, srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama našeg društva“, rekao je gradonačelnik Petrović.

Gost na otvaranju festivala bio je i Igor Jovanović, zamjenik predsjednika Skupštine Grada Beograda.

-Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio poziv organizatora da prisustvujem otvaranju ovog jedinstvenog festivala. Beograd i Bijeljina sigurno mogu učiti jedan od drugog, obzirom da su problemi romske zajednice u obje sredine slični, s tim što je Beograd brojniji grad, tako da su i problemi multiplikovani“, naveo je Jovanović.



Danas slijedi drugi i završni dio Festivala kada će, sa početkom od 18 časova biti organizovano književno veče sa Slađanom Vulin, a nakon toga slijedi koncert Nataše Tasić Knežević i Dušana Sekulića.