ILINDAN OBILjEŽEN NA MAJEVICI :: Semberija INFO ::

 

ILINDAN OBILjEŽEN NA MAJEVICI


Obilježavanje Ilindana u opštini Lopare je ove godine bilo zastupljeno u tri mjesne zajednice Mrtvici, Labuckoj i Kozjaku. Svečano je bilo u Mrtvici gdje je u Hramu Svetog proroka Ilije služena liturgija i slomljen slavski kolač.

Na Svetog Iliju slavu crkve služen je, kod obnovljenog spomenika, parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske iz ove mjesne zajednice.



Ovom događaju su pored čelnih ljudi opštine Lopare, načelnika Rade Savića i predsjednika Skupštine opštine Lopare Milenka Ristića bili prisutni i predstavnici Opštinske boračke organizacije Lopare, koja je u obnovu spomenika uložila 2000 KM.

U hramu Svetog proroka Ilije u selu Labucka, kod Lopara, na Majevici, služena je liturgija, slomljen slavski kolač i proslavljena krsna slava bogomolje.



Proslavi slave sela i slave hrama u Labuckoj je prisustvovao Želimir Nešković, delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na Ilindan se u mjesnoj zajednici Kozjak održavaju Kozjački susreti uz tradicionalnu šilterijadu i kotlićjadu.
Kod spomenika poginulim borcima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz navedenog sela je služen parastos, a osvještana je i zgrada mjesne zajednice.

Vijence i cvijeće ispred spomenika poginulim borcima sela Kozjak, u proteklom ratu, položili su članovi porodica poginulih boraca, predstavnici opštinske vlasti, Opštinske boračke organizacije iz Lopara, mjesne boračke organizacije i mještani.