Gradonačelnik Ljubiša Petrović o afričkoj kugi svinja: Bijeljina je u ovoj situaciji prepuštena sama sebi :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Ljubiša Petrović o afričkoj kugi svinja: Bijeljina je u ovoj situaciji prepuštena sama sebi


U  vrijeme kada afrička kuga svinja desetkuje broj svinja na semberskim farmama, Bijeljina je prepuštena sama sebi, jer mora da vlastitim snagama, ljudstvom i materijalno - tehničkim sredstvima suzbija ovu bolest svinja, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović na današnjoj konferenciji za štampu u prostorijama Gradske uprave Bijeljina.

Petrović je za petak najavio protesni skup semberskih farmera u Bijeljini na kojem bi javnost upoznao sa kompletnom situacijom u kojoj se našla značajna poljoprivredna grana, kao što je svinjogojstvo.

“Republička uprava Civilne zaštite devetnaestog jula povukla se sa teritorije grada Bijeljina, a posljednja radna mašina koju je angažovala RUCZ napustila je Bijeljinu 27. jula. Zbog toga tvrdim da je Bijeljina prepuštena sama sebi, da se bori s ovom pošasti, a svi drugi kao da su otišli na godišnji odmor i da ih puno ne zanima što epidemija afričke kuge svinja bukti u Semberiji”, izjavio je Petrović, naglasivši da je sa jučerašnjim danom u Semberiji eutanizirano 15.703 svinje, te da je finansijska šteta veća od sedam miliona KM.



 “Tokom uzorkovanja potvrđeno je prisustvo virusa na 272 farme. To nam govori da će do petka broj eutaniziranih životinja dostići cifru od 20.000 svinja. Budžet grada, u smislu potrošnje materijalno - tehničkih sredstava, angažovanja radne snage i mehanizacije, već sada je prenapregnut, jer su sada svi troškovi pali na teret grada Bijeljina. Ponovo smo uputili zahtjev Republičkom štabu za vanredne situacije da se ljudstvo, materijalno - tehnička sredstva i mehanizacija ponovo vrate na područje Bijeljine. Od Kompenzacionog fonda Vlade Republike Srpske i drugih organa zahtijevamo hitno izdvajanje dodatnih interventnih sredstava da bi se nesmetano ispplaćivale nadoknade farmerima na čijim farmama su eutanizirane svinje”, naglasio je gradonačelnik Petrović.

 On je tom prilikom istakao da je zakazala i veterinarska struka, jer u međuvremenu nije izmijenjen postojeći pravilnik s planom i programom mjera za suzbijanje afričke kuge svinja.

(Semberija Info)