Otkupna cijena duvana veća za 40 odsto; Zbog suše prva berba u Semberiji ne obećava :: Semberija INFO ::

 

Otkupna cijena duvana veća za 40 odsto; Zbog suše prva berba u Semberiji ne obećava



Nedostatak radne snage sve veći je problem i proizvođačima duvana. Uz to, prve berbe duvana u Semberiji ne obećavaju. Ne bude li uskoro obilnijih padavina, suša bi mogla da "obere" i polovinu roda. U Posavini je stanje bolje. Moguće je navodnjavanje, a kiša je pala u kritičnoj fazi razvoja, pa se očekuje bolji prinos. Previše vlage u vrijeme sadnje, a suša u periodu rasta duvana uzima danak. Biljke su u stadijumu od 10 do 12 listova, a za normalan razvoj trebalo bi da imaju 22 lista. Dok čekaju kišu, proizvođači duvana bore se sa ambrozijom za koju je, kažu, najbolji lijek motika. Problem je što je sve manje onih koji su spremni da se late ovog posla.

- Mladi neće, stari ne mogu da rade. Uglavnom, sve je teže naći radnike - kaže Nikola Kićić iz Ljeljenče. Većina sezonaca ima radni staž preko dvije decenije, a ove godine, ističu, dnevnica iznosi oko 60 maraka. Za sada je neizvjesno da li će 100 kooperanata ispuniti plan otkupa preduzeća "Duvan" iz Bijeljine koje kreditira proizvodnju.  Bilo je godina kada je isto bili teški uslovi, ali se do jeseni zna popraviti. Nadamo se da će tako biti i ove godine i da ćemo biti barem blizu plana od 370 tona duvana - ističe direktor preduzeća Čedo Gotovčević.

​Zbog kasnije berbe duvana postoji mogućnost da planirani otkup, koji bi trebalo da počne 14. avgusta, bude odgođen za sedam dana. Otkupna cijena veća je za 40 odsto, povećani su i podsticaji, pa će prosječna cijena po kilogramu suvog lista biti pet maraka. Zarada, međutim, zavisi od vremena. Oči semberskih proizvođača koji nemaju mogućnost da navodnjavaju uprte su u nebo - ako ne bude kiše neće biti ni očekivanog prinosa od 170 do 200 kilograma po dunumu.


RTRS