Gradovi :: Semberija INFO ::

 

15.000 EUTANAZIRANIH SVINjA, DIREKTNA ŠTETA PREKO 7 MILIONA KM



Lokalni krizni centar (LKC) uputio je još jedan hitan zahtjev Kompenzacionom fondu Republike Srpske za neodložno obezbjeđenje dodatnih novčanih sredstava, s obzirom na to da je do sada isplaćeno obeštećenje za 126 poljoprivrednih gazdinstava kod kojih je izvršena eutanazija i neškodljivo uklanjanje, u iznosu od preko dva miliona konvertibilnih maraka.

LKC podsjeća da je zaključno sa 31. julom na području grada Bijeljina broj eutanaziranih i neškodljivo uklonjenih svinja premašio 15 hiljada i da direktna šteta iznosi preko 7 miliona konvertibilnih maraka.
 
- Još jednom napominjemo da je važno da nas informišete u vezi sa tim da li je do sada u zaraženom i ugroženom području određena ogledna farma, kako bi se utvrdila stopa mortaliteta i stopa letaliteta, a samim tim i stepen imuniteta prema virusu afričke kuge svinja. Ukoliko to do sada nije učinjeno predlažemo da se odredi ogledna farma u zaraženom i ugroženom području, na teritoriji Semberije, sve u cilju brže i efikasnije borbe protiv bolesti uzrokovane virusom afričke kuge svinja i davanja doprinosa u stvaranju potencijalnih lijekova i vakcine protiv virusa - navode iz Gradske uprave. 



Gradska uprava Grada Bijeljina