IZ GRADSKE UPRAVE GRADA BIJELjINA PORUČUJU: Obrazovanje je temelj društva :: Semberija INFO ::

 

IZ GRADSKE UPRAVE GRADA BIJELjINA PORUČUJU: Obrazovanje je temelj društva


Na području grada Bijeljina u posljednjih nekoliko godina intenzivirani su napori u pravcu poboljšanja standarda učenika i studenata, kao i adaptacije školskih objekata u kojima se odvija odgojno-obrazovni proces. Rezultat je to cilja koji su pred sebe postavili čelni ljudi Gradske uprave Grada Bijeljina, a koji se ogleda u kreiranju optimalnih uslova za psihofizički i intelektualni razvoj djece i omladine na području grada.



Ljubiša Stanišić, šef Odjeljenja za društvene djelatnosti po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine podsjetio je na početku razgovora za portal „Semberija info“  da je u toku prethodne godine Gradska uprava Grada Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem dala obećanje da će ove godine pored nabavke udžbenika za učenike od petog do devetog razreda obezbijediti sredstva za nabavku školskog pribora za sve osnovce sa područja grada Bijeljina, te da je u toku realizacija tog obećanja.
 
-Prošle godine smo obezbijedili udžbenike za sve učenike od petog do devetog razreda, koji pohađaju osnovne škole na području grada Bijeljina i nadovezali se na odluku Vlade RS koja obezbjeđuje udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Gradonačelnik Ljubiša Petrović je tada rekao „idemo stepenicu dalje“ i pored udžbenika, sada obezbjeđujemo sredstva za školski pribor. Svi su svjedoci da je gradonačelnik više puta izjavio da je svoj mandat posvetio obrazovanju. U skladu sa tim obezbijedili smo i subvencije za đačke karte, moram dodati da je u toku niz javnih nabavki za rekonstrukciju velikog broja škola sa područja grada Bijeljina, te da veliki broj studenata stipendiramo. Za obrazovanje iz budžeta za 2023. godinu biće možda i više od tri miliona konvertibilnih maraka izdvojeno. Potrudićemo se da sljedeće godine za učenike srednjih škola obezbijedimo subvencije za đački prevoz“, istakao je Stanišić, te dodao da prema procjenama, više od 8.000 mališana sa područja grada Bijeljina pohađa osnovnu školu, te da su ove godine u prvi razred upisana 882 učenika, dok je prošle godine taj broj iznosio 909 učenika.
 
Predaja zahtjeva za dobijanje novčanih sredstava roditeljima ili starateljima za kupovinu školskog pribora za djecu koja pohađaju osnovnu školu na području grada Bijeljina počela je 11. jula i trajaće do prvog avgusta ove godine.


 
-Novac za nabavku školskog pribora biće uplaćen na žiro račune svih roditelja ili staratelja mališana koji se prijave za novčana sredstva da bi mogli kupiti školski pribor koji im je neophodan. Roditelji ili staratelji imaju obavezu da podnesu zahtjeve, pismenim putem u prostorijama Gradskog bioskopa u Ulici kneza Miloša 28 u periodu od osam do 14 časova svaki radni dan ili elektronskim putem, preuzimanjem zahtjeva sa sajta Gradske uprave https://gradbijeljina.org/sr/2002.zahtjev-za-finansiranje-skolskog-pribora.html koji je veoma jednostavan za popuniti. Uz uredno popunjen obrazac, neophodno je dostaviti i kopiju lične karte roditelja ili staratelja, kopiju kartice tekućeg računa roditelja ili staratelja, a za staratelje učenika ovjerena kopija rješenja nadležnog organa o povjerenom starateljstvu. Visina finansijskih sredstava zavisi od razreda koji učenici pohađaju, sredstva za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole iznose 50 konvertibilnih maraka, a za učenike od šetog do devetog 80 KM. Naša procjena je da će biti potrebno izdvojiti 450.000 KM, ako svi roditelji ili staratelji podnesu zahtjeve“, precizirao je za ,,Semberija info'' Stanišić, a do trenutka kada smo razgovarali sa njim pristiglo je 3.778 zahtjeva za dobijanje novčanih sredstava i dodao da će sredstva na račun roditelja ili staratelja biti uplaćena nakon par dana od završetka predaje zahtjeva.
 
-Ja sam prvenstveno roditelj i svi smo svjedoci koliko je teško dijete spremiti za školu, jer kada dođe septembar pored sredstava koja su neophodna da se dijete spremi za školu tu su i mnogi drugi izdaci. Pored velike inflacije, tu su i mnoge druge nedaće koje su nas zadesile, kao što je afrička kuga svinja, oluja i one su dodatni izvor problema koje je neophodno sanirati. Vjerujem da je pored kompletiranja udžbenika obezbjeđenje novca za  školski pribor velika pomoć svim  našim sugrađanima, kao i meni. Takođe, kako su udžbenici postali ustaljena praksa, tako da vjerujem da dok je Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine da će i ovo postati ustaljena praksa“, zaključio je za portal ,,Semberija info’’ Stanišić.
 
(Semberija info)