SEMBERSKI PROIZVOĐAČI LUBENICE TVRDE: Uprkos lošem prinosu i kvalitetu lubenice, cijena veća nego lani :: Semberija INFO ::

 

SEMBERSKI PROIZVOĐAČI LUBENICE TVRDE: Uprkos lošem prinosu i kvalitetu lubenice, cijena veća nego lani


Nepovoljni vremenski uslovi ove godine u Semberiji uticali su na kvalitet i prinos svih poljoprivrednih proizvoda koji su se do sada pojavili na tržištu. I ovogodišnji rod lubenice lošiji je i znatno manji’’, potvrđuju poljoprivrednici.



Lubenica, kao povrtarska kultura, prema riječima dvadesetočetvorogodšnjeg Laze Blagojevića iz Velike Obarske, studenta Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ove godine nije dala ni približno isti prinos, ni kvalitet kao što je bilo prethodnih godina, ali je cijena mnogo bolja nego lani.


-Kvalitet ovogodišnje lubenice, kao i prinos je lošiji nego prošle godine. Na to su uticale vremenske nepogode koje su nas zadesile, prvenstveno kiše koje nisu dozvoljavale lubenici da raste, pa potom suša, pa nevrijeme. S obzirom kakva je godina, bićemo zadovoljni ako ovogodišnji prinos bude iznosio pet tona po dunumu. Prethodnih godina smo brali od sedam do osam tona po dunumu izuzetno kavlitetne lubenice“, rekao je za portal Semberija info Blagojević.



Trenutna cijena crne lubenice, dodao je on, iznosi iznosi 50 pfeninga po kilogramu, dok se šarene lubenice prodaju od 60 do 70 pfeninga po kilogramu. Prošle godine cijena se kretala od 20 do 30 pfeninga po kilogramu. 


-Kada podvučemo crtu, iako je ove godine manji prinos, a cijena veća, isto će se zaradi. Da je cijena kao prošle godine, ne bi se mogli pokriti troškovi uloženog, s obzirom da su repromaterijal, đubrivo, kao i prihrane jako skupe, a sve se to mora uložiti da bi dobili kako dobar kvalitet, tako i prinos. Ipak, s obzirom na cijenu moćićemo pokriti troškove ulaganja, samo što se neće moći zaraditi kako bi inače trebalo“, bio je iskren Lazo Blagojević. 



Kroz osmijeh je dodao da, iako je prinos ove godine mnogo manji nego prošle godine, cijena je veća, zarada ista, ali će se leđa manje „trošiti“. 

Što se tiče plasmana lubenice sa njihove njive, Blagojevići ne brini za prodaju, jer već unaprijed imaju dogovor o otkupu sa  firmom d. o. o. „Zekerić“ iz Tuzle. Jasno je da je kvalitet semberske lubenice oduvijek bio cijenjen.   

Semberske novine - Semberija info