Preduzete sve mjere za suzbijanje afričke kuge na području Distrikta :: Semberija INFO ::

 

Preduzete sve mjere za suzbijanje afričke kuge na području Distrikta


Usljed pojave afričke svinjske gripe na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković i šef Pododjeljenja za veterinarstvo Stevan Radić danas su na pres konferenciji iznijeli informacije o trenutnom stanju na terenu.
 
Gradonačelnik Nišić kazao je da su nadležno odjeljenje i pododjeljenje, po saznanju o pojavi ove kuge u susjednim mjestima, preduzeli sve mjere kako bi se spriječilo njeno širenje na teritoriji Distrikta, te da se uspješno drži pod kontrolom.

„Odmah smo formirali krizni štab i donijeli rješenje u skladu sa državnim propisima kojima su naložene koje mjere trebaju da se hitno preduzmu kako bismo suzbili širenje afričke kuge na području Distrikta. Za sada nema razloga za paniku, situacija je pod kontrolom“, izjavio je Nišić.
 
„Pojačali smo mjere dezinfekcije, posmatramo terene i prikupljamo informacije od građana i stočara. Do sada smo uzorkovali i izvršili eutanaziju na 19 imanja, i to 17 na području naselja Vučilovac, jedno na području Grbavice i jedno na području Marković Polja. Za sada, nemamo novih prijavljenih slučajeva, imamo dva uzorka iz Vučilovca koje smo poslali na testiranje, a rezultate očekujemo najkasnije sutra. Ukoliko budu pozitivni, odmah ćemo preduzeti potrebne mjere i u najkraćem roku eliminisati žarišta“, izjavio je šef Pododjeljenja za veterinarstvo Stevan Radić.
 
„Zamolio bih građane Distrikta, odnosno poljoprivredne proizvođače na ovim ugroženim područjima da ne prave paniku, jer zaista nema razloga za to. Situacija se prati svakog časa i preduzimamo sve mjere koje su u skladu s zakonom. Kuga se ne prenosi sa životinja na ljude, tako da stanovnici nemaju razloga da budu zabrinuti. Nakon završetka ove situacije, Odjeljenje će Vladi uputiti prijedlog za namirivanje štete proizvođačima kojima su životinje eutanizovane“, naglasio je šef Odjeljenja Milenko Ninković.