Predstavnici Vlade Distrikta razgovarali s ministrom komunikacija i transporta BiH Edinom Fortom :: Semberija INFO ::

 

Predstavnici Vlade Distrikta razgovarali s ministrom komunikacija i transporta BiH Edinom Fortom


U okviru konferencije o transportnoj infrastrukturi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr Zijad Nišić zajedno sa zamjenikom dr Antom Domićem i glavnim koordinatorom Vlade Željkom Antićem održao sastanak s ministrom komunikacija i transporta BiH Edinom Fortom.
 
„Čast nam je što se konferencija održava u Brčkom i ovo je tema koja je daleko šira i značajnija jer je Brčko stavljen u fokus. Ona treba da tretira i da observira saobraćaj i potencijale Distrikta ne samo u BiH, nego i u regionu i da se nađe na mapi evropskih koridora. Brčko je prirodna tačka gdje treba da se formira jedan transportni čvor kao mjesto trimodalnog saobraćaja, mjesto gdje konvergiraju tri vrste transporta, drumski, riječni i željeznički saobraćaj. Bitno je kakvu komunikaciju imate i na koji način i kojom brzinom se mogu locirati i kapital i usluge. Ovo izaziva dvije vrste efekata, jedan je da se brže cirkulira kapital i da usluge budu dostupnije“, kazao je gradonačelnik.
 
On je podsjetio da Brčko okružuje šest vazdušnih luka što je, kako je naglasio, nešto što ovo mjesto može označiti kao mjesto čvorišta i mjesto gdje se može ostvariti širi regionalni interes u transportu.
 
„Mi očekujemo ovdje da se utvrde dinamički planovi rekonstrukcije mosta kao i izgradnje novog mosta, auto-puteva koji prolaze kroz Distrikt i da se uradi restauracija ili čišćenja korita rijeke Save kako bi naša Luka bila u funkciji međudržavnog evropskog transporta“, kazao je Nišić.
 
Ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto kazao je da se nije trebalo puno razmišljati o mjestu održavanja konferencije o razvoju određenih projekata infrastrukture u BiH.
 
„Brčko ne samo da je čvorište, nego je i u potrebi za ovim projektima. Nevjerovatno je da toliko godina nakon rata mi imamo obalu Save koja nije deminirana i da to koči projekat produbljenja korita i čišćenja korita kako bi povećali broj dana plovnosti rijeke i kako bi Luka oživjela. Takođe, postojeći željeznički kolosijek je isti onaj iz prošlih vremena. Kada su u pitanju auto-putevi, tu sam dodatno optimističan jer BiH je napokon naučila da gradi auto-puteve i vidimo da postoji zamah u oba bosanskohercegovačka entiteta“, kazao je Forto.
On je naglasio da je potrebno da se Brčko uključi u ove projekte.
 
„Potrebno je da kroz Distrikt uradimo dva koridora, jedan koji će ići od Vukosavlja prema Bijeljini s ciljem spajanja s auto-putem koji se gradi iz Srbije prema Bijeljini, i drugi kako bi otvorili Tuzlu prema Orašju kroz Brčko. Na taj način Tuzlu ćemo izvući iz transportne izolacije. Ovo treba da bude početak jednog zamaha i drugih projekata i zato je jako bitno što krećemo iz Brčkog“, kazao je Forto.
 
Ministar je istakao da je sve spremno za rekonstrukciju postojećeg mosta.
 
„Danas smo trebali potpisati i sporazum, ali zbog hitnih obaveza ministar Butković nije bio u prilici da prisustvuje. Sredstva su izdvojena za most postojeći most u Brčkom i očekujem da će se u sljedećoj godini uveliko most raditi, a možda i završiti. Što se tiče novog mosta, zadatak vlasti Distrikta je da usvoji prostorno-plansku dokumentaciju koja bi odredila tačku pristupa putu i samog novog mosta“, kazao je Forto.
 
Nakon današnje konferencije koju je otvorio gradonačelnik Nišić, organizovan je i obilazak „Luke Brčko“ s učesnicima.