Humantirana prodaja ivandanjskih vjenčića ispletenih vrijednim ručicama mališana :: Semberija INFO ::

 

Humantirana prodaja ivandanjskih vjenčića ispletenih vrijednim ručicama mališana


Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju
Humantirana prodaja ivandanjskih vjenčića ispletenih vrijednim ručicama mališana


Povodom Ivanjdana, mališani koji su su korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju pri Centru za socijalni rad Bijeljina, danas, petog jula i sutra, šestog jula organizuju humanitarnu prodaju  ivanjdanskih vjenčića u periodu od devet do 13 časova na Gradskom trgu u Bijeljini, koje su ispleli tokom kreativnih, radno okupacionih radionica u centru.



Slavena Rajić, diplomirani psiholog i stručni saradnik za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju pri Centru za socijalni rad Bijeljina, podsjetila je da su  prošle godine u ovom periodu organizovali prvu humanitarnu prodaju ivanjdanskih vjenčića koja je sa oduševljenjem prihvaćena od strane građana na radost mališana, te izlazila nadu da će isto tako biti i ove godine.



- Sredstva koja budemo sakupili od prodaje vjenčića iskoristićemo za aktivnosti mališana izvan Dnevnog centra, koja će pozitivno uticati na njihovu socijalizaciju, kao što je odlazak u bioskop, predstave, sladoled... Ovim putem pozvala bih sve stanovnike Semberije da pokažu svoju humanost, razumijevanje kao i veliko srce kako bi podržali ove mališane vrijednih ručica, koji su se potrudili da naprave vjenčiće i na taj način sačuvali naše stare hrišćanske običaje“, istakla je Rajićeva za portal „Semberija info“.

U našim krajevima, uoči Ivanjdana, velikog hrišćanskog praznika koji se obilježava sedmog jula, pletu se ivanjdanski vjenčići koji se kačaju kod ulaznih vrata kuća ili stanova, na dvorišne kapije, kao i na staje i ambare... Tradicionalno, u vjenčić se stavlja i glavica bijelog luka, koja, po vjerovanju ukućane štiti od negativne energija, a mališani iz Dnevnog centra nisu zaboravili na tu najvažniju amajliju koja, pored raznovrsnog cvjeća isto tako krasi vjenčiće.
 

Semberija info - S. Ristanović