Otvorena izložba „Zapad u istočnom ruhu“ autorke Mirne Jovanović :: Semberija INFO ::

 

Otvorena izložba „Zapad u istočnom ruhu“ autorke Mirne Jovanović

U Muzeju Semberije u Bijeljini večeras je otvorena izložba „Zapad u istočnom ruhu“ autorke Mirne Jovanović, kojoj je ovo druga samostalna izložba u Bijeljini. Postavka sadrži 26 djela zapadnih majstora slikarstva predstavljenih u ikonopisnom, vizantijskom stilu.



Mirna Jovanović, autorka izložbe, kazala je da su slike predstavljene na izložbi reprodukcije zapadnih majstora, različitih stilova i pravaca koje je ona objedinila ikonopisnim, vizantijskim stilom.



- Na postavci sam radila oko tri i po godine, tako da se vidi napredak na određeni način. Tokom te tri i po godine radila sam i postavku vezanu za Dostojevskog koja je brojala 15 slika, kao i ilustraciju za slikovnicu „Skrovište za tajnu“ autorke Jelene Kalajdžija i zaista se vidi uticaj jedne postavke na drugu i na treću, a najzanimljivije mi je posmatrati sebe od prve do posljednje slike i vidjeti napredak“, rekla je Jovanovićeva i dodala da je naš ikonopisni stil renesansa prije renesanse, a koji ne cijenimo dovoljno i prema njenim riječima ona može da se dotakne prstima, samo što mi kao narod ne pridajemo mnogo značaja tome jer je to dio našeg kulturnog nasleđa.

Milijanko Miholjčić, akademski grafičar, rekao je da je vizantijski stil jedan od najsavršenijih stilova koji postoji na svijetu, te da je Mirna uspjela da prevede renesansu u vizantijski stil i napravi nešto osobeno.



-Mirna je i kao ikonopisac napravila jedan pomak, ali to je rijetkost. Ja sam prije svega prepisivač vizantije, a ona nije jer ima svoju osobinu i karakter te je napravila određen pomak u vizantiji“, istakao je Miholjčić.



-Mirna je objedinila jednu „lepezu“ stilova i epoha umjetnosti, ne samo renesanse, nego više umjetničkih pravaca koje je „obukla“ u ruho istočnog slikarstva i ikonopisnog pristupa u slikarstvu. Na ovaj način ona je učinila ova djela bezvremenim, zato što ikona ima tu moć da svakom liku koji predstavlja da jedan pečat vječnosti“, zaključila je Vesna Todorović, master likovnih umjetnosti.



Izložbu „Zapad u istočnom ruhu“ svi ljubitelji umjetnosti mogu pogledati do 14. jula u Muzeju Semberije.

Semberija info