GRADSKA VETERINARSKA INSPEKCIJA POZIVA NA OPREZ ZBOG MOGUĆNOSTI POJAVE BOLESTI :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA VETERINARSKA INSPEKCIJA POZIVA NA OPREZ ZBOG MOGUĆNOSTI POJAVE BOLESTI


Foto: Ilustracija
Gradska veterinarska inspekcija danas je usmeno obavještena o postojanju sumnje na zaraznu bolest - afrička kuga svinja u mjesnoj zajednici Gornji Dragaljevac, od strane Veterinarskog instituta Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“. Veterinarski inspektori Grada izašli su na teren kako bi preduzeli radnje propisane za ovakve situacije.
 
Do trenutka ove objave, Gradskoj veterinarskoj inspekciji nije stigla nijedna ovakva prijava od nadležnih veterinarskih stanica/ambulanti sa područja grada Bijeljina, a bile su dužne da to učine.

Izvršeno je uzorkovanje tkiva uginule životinje, a rezultat analize se očekuje u toku naredna 24 časa. U slučaju potvrde postojanja ove bolesti Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede je nadležo da formuliše korake na suzbijanju ove bolesti, dok će gradsko Odjeljenje za inspekcijske poslove postupiti po instrukcijama ovog Ministarstva.
 
Ova bolest nije opasna po ljudsko zdravlje, ali jeste vrlo lako prenosiva, ne samo u direktnom kontaktu između životinja, nego putem drugih predmeta kao što su ljudska obuća ili odjeća na kojima se našao zaraženi materijal, zato apelujemo na mještane da ne obilaze tuđa imanja i na taj način, svojom znatiželjom prouzrokuju dalje širenje bolesti, dok se ne potvrde rezultati provedenih analiza.