Semberski farmeri prijavljuju masovna uginuća svinja :: Semberija INFO ::

 

Semberski farmeri prijavljuju masovna uginuća svinja


Posljednjih 10 do 15 dana na farmama u okolini Bijeljine uzgajivači prijavljuju uginuća svinja, a mi pozivamo nadležne, koji su upoznati, da se oglase što prije o svemu ovome.

Ovo za Srpskainfo kaže Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.
 
– Mi opravdano sumnjamo da je u pitanju svinjska afrička kuga i zbog toga nam je u interesu da se što prije izađe u javnost kako bi zaštitili domaću proizvodnju – kaže Maljčić.

On navodi da su predstavnici ovog Udruženja već prije mjesec i po upozoravali nadležne o „nelegalnom uvozu prasića.“

– Cijena prasića je skočila i čim je nešto skupo odmah je zanimljivo za manipulaciju. Tako je jedan uvoznik našao da su u jednoj njemačkoj regiji najjeftiniji prasići, a upravo je tu ranije bila prijavljena svinjska afrička kuga. Prasići su uvezeni kod nas kao da će na klanje i za takve prasiće nema karantina, ali je izmanipulisano i otišli su u prodaju na crno. Veterinari su izdali lažne pasoše. I nedavno se počela javljati prvo bolest kod svinja, a zatim i uginuća koja su registrovana na nekih devet mjesta u okolini Bijeljine – objašnjava Maljčić.

Kaže da je uzgajivačima svinja koji rade po propisima u interesu da se što prije razriješi ova situacija kako se bolest ne bi dalje širila.
 
– Iskreno, volio bih da me demantuju, ali nisam ja lud da pričam ovakve stvari. Imam obavezu da zaštitim naše časne ljude koji i sutra treba da rade taj posao – poručuje Maljčić koji očekuje da će se uskoro oglasiti i nadležni.
 
Po zvaničnim podacima, svinjska afrička kuga se brzo širi među svinjama i ima visoku stopu smrtnosti i do 100 odsto. Po dostupnim informacijama, nema opasnosti po zdravlje čovjeka.
 
(Srpska Info)