OKRUGLI STO NA TEMU “IZAZOVI ODGOJA I OBRAZOVANjA U SAVREMENOM DRUŠTVU” :: Semberija INFO ::

 

OKRUGLI STO NA TEMU “IZAZOVI ODGOJA I OBRAZOVANjA U SAVREMENOM DRUŠTVU”



U Bijeljini je održan okrugli sto ,,Izazovi odgoja i obrazovanja u savremenom društvu", u organizaciji Helsinškog parlamenta građana u saradnji sa Fondacijom ,,Lara". 

Kako je istaknuto, okrugli sto ,,Izazovi odgoja i obrazovanja u savremenom društvu" ima za cilj razmjenu mišljenja stručne javnosti o izazovima modernog doba na odgoj djece i mladih, sa posebnim fokusom na vršnjačko nasilje i otuđenost, kao i nedostatak empatije među djecom i mladima.


 
Angelina Perić, psiholog u bijeljinskoj Ekonomskoj školi, istakla je, između ostalog, da odrasli moraju pronaći način da pomognu djeci, jer ona to sama ne mogu. 

“Sva ova dešavanja u društvu izazivaju uznemirenost, isto tako događaji u okruženju, ali i pred našim vratima, su ono iz čega svi treba da izvučemo pouku”, naglasila je Angelina Perić. 



Njen pogled na sve to, kako je istakla, jeste da smo traumatizovano društvo, između ostalog ratom i pandemijom koja je ostavila posljedice na sve, a u svemu tome najslabija i najosjetljivija karika jesu djeca i refleksija toga je sve ovo što se dešava u posljednje vrijeme. 

“Odgovor u svemu je uvijek na nama odraslima, roditeljima, nastavnicima i društvu uopšte, jer djeca nisu u stanju da odrastaju sama i da sami sebi postavljaju granice”, rekla je Angelina Perić. 

Među uvodničarima na okruglom stolu bili su Oleg Grubač, psihijatar u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Bijeljina i prof. dr Tatjana Marić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci. 


 
Okupljena stručna javnost (psiholozi, školski pedagozi, predstavnici obrazovnih institucija, nevladinih organizacija koji rade sa mladima i djecom) su tokom rasprave razmijenili mišljenje uz konkretne prijedloge za zagovaranje prema nadležnim institucijama kako bi se minimizirali negativni efekti porasta vršnjačkog nasilja i nedostatka empatije među djecom i mladima.



Semberija info - Z. Kusmuk