SUTRA POČINjE OZELENjAVANjE SEMBERIJE :: Semberija INFO ::

 

SUTRA POČINjE OZELENjAVANjE SEMBERIJE


U okviru akcije „April - mjesec čistoće“ i uz podršku brojnih organizacija, udruženja, javnih ustanova i preduzeća, Grad Bijeljina će izvršiti ozelenjavanje niza lokacija u urbanom i seoskim područjima Semberije. Gradska uprava poziva sve koji mogu i žele, da doniranjem sadnica drveća i drugih biljnih vrsta podrže napore da naš grad i sela budu zeleniji i zdraviji, a da ovogodišnji obim ozelenjavanja još ubjedljivije obori rekord.

Aktivnosti su podijeljene u dva segmenta - u jednom učestvuju građani i njihova udruženja, Gradska uprava i svi ostali zainteresovani, dok se drugi odnosi na aktivnosti koje će biti provedene od strane profesionalnih službi koje su zadužene za čistoću grada. 

Početak ove akcije će biti obilježen u ponedjeljak, 3. aprila u 11časova, sadnjom drveća u Ulici mučenika Romanovih, koja će se u ovoj ulici odvijati i u srijedu 12. aprila od 12 časova. Za 10. april planirano je čišćenje putnog pravca Janja-Modran s početkom u 15 časova. Sadnja drveća sa ekološkim porukama planirana je i u subotu, 15. aprila u 9.30 časova u Gradskom parku, nakon čega će u 11 časova biti održana dječija trka. Djeca iz dnevnih centara za djecu u riziku i djecu sa smetnjama u razvoju će u srijedu, 19. aprila biti glavni akteri u akciji sadnje cvijeća u Gradskom parku u 13 časova, a volonteri će istog dana od 15 časova farbati ogradu oko dječijeg igrališta u Gradskom parku, kao i narednog dana, 20. aprila od 15 časova.

U subotu, 22. aprila u 11 časova biće održana „Ride and clean“ vožnja biciklima od Trga kralja Petra u Bijeljini do Eko-kampa u Amajlijama, nakon čega će uslijediti i čišćenje tog lokaliteta. Uporedo sa ovim biće čišćen i lokalitet „Starača“, a čišćenje dvorišta i okoline  Centra za visoko obrazovanje počeće u  13 časova. U nedelju, 23. aprila čišćenje će se obavljati u lovištu u Suvom Polju i Velikoj Obarskoj u 9 časova, kao i na putnom pravcu u Ljeljenči od 10 časova. U ponedeljak, 24. aprila, na Trgu kralja Petra I Karađorđevića djeca vrtićkog uzrasta će obilježiti Dan planete Zemlje prigodnim aktivnostima od 10 časova. Za subotu, 29. aprila od 8 časova je planiran izlet u Tavnu, u Novakovu pećinu i čišćenje staze. 

U nedjelju 30. aprila će biti čišćen putni pravac Bijeljina-Dijelovi od 10 časova, a ovogodišnja akcija „April - mjesec čistoće“ zvanično će biti završena u Eko-vizitor centar „Jezera“ od 12 časova. Osim ovih dnevnih aktivnosti, u okviru akcije „April – mjesec čistoće“,  predviđene su i višednevne aktivnosti, kao što je sadnja drveća u brojnim mjesnim zajednicama, ekološka nedjelja u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ (od 24. do 28. aprila), predavanja o značaju ekologije i sadnja drveća i cvijeća u dvorištima osnovnih škola  (OŠ „Petar P. Njegoš“ V. Obarska (7.april. 11:30 h), OŠ „Stevan Nemanja“ Dragaljevac (20.april. 11 h), OŠ „Dositej Obradović“ Suvo Polje (21.april 11:30 h), OŠ „Dvorovi“ Dvorovi (28. april 11:30 h).

Gradske ulice će biti oprane od 24. do 30. aprila, kabasti otpad odvožen od 15. do 30. aprila, a planirano je i čišćenje i košenje korita kanala Dašnica, košenje putnih pojaseva, čišćenje i uređenje kružnih tokova, kao i evidencija zapuštenih dvorišta i divljih deponija.

​Donatori sadnica se mogu javiti gradskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine na broj telefona 055- 233-174 i 055-233-178.