GIK BIJELjINA: IZLAZNOST DO 9 ČASOVA 5,8% :: Semberija INFO ::

 

GIK BIJELjINA: IZLAZNOST DO 9 ČASOVA 5,8%


Izlaznos na referendum za opoziv gradonačelnika Bijeljine, do 9 časova iznosi 5, 8 posto, potvrdila je na prvom presjeku predsjednik GIK Dijana Savić Božić. Prema njenim riječima, biračka mjesta na referendumu o opozivu otvorena su, ali i dalje ima problema sa posmatračima i predsjednicima biračkih odbora ispred političkih subjekata koji su pozvali građane da postupaju mimo zakona i pravila, propisanim za ovaj postupak.

- Opstrukcije su zbog paravana na kabinama za glasanje. Gradonačelnik je javno pozivao putem svog Fejsbuk profila, kao i SDS i na tribinama, da na biračkim mjestima gdje ne budu paravani okrenuti onako kako on želi, a ne u skladu sa Izbornim zakonom Republike Srpske i Pravilnikom  (o sprovođenju opoziva ), neće dozvoliti sprovođenje izbornog procesa i da su spremni na rigoroznije mjere", rekla je Božićeva i dodala da se to, nažalost, događa na velikom broju biračkih mjesta jer se ti posmatrači kreću, naprave problem na jednom biračkom mjestu i nastave na drugo. Dijana Savić Božić je izjavila da opstrukcije prijavljuju nadležnim organima i "u hodu" rješavaju probleme.

- Odgovorno tvrdim da će Komisija ispoštovati zakonske i podzakonske propise i da će postupak opoziva biti sproveden bez obzira na sve opstukcije", istakla je Božićeva. Ona je ponovila da moraju raditi u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima i uputila apel članovima biračkih odbora, posmatračima i političkim subjektima da se to poštuje.

- Nemojte tjerati ljude da rade protivzakonite radnje jer će oni za njih odgovarati", poručila je Božićeva.


Semberija info