Svjetski dan seksualne i reproduktivne svijesti :: Semberija INFO ::

 

Svjetski dan seksualne i reproduktivne svijesti


Svjetski dan seksualne i reproduktivne svijesti, obilježava se svake godine 12. februara.

Pod reproduktivnim zdravljem se podrazumijeva stanje potpunog fizičkog, mentanog i socijalnog blagostanja u svim područjima vezanim za funkcionisanje reproduktivnog sistema žene u bilo kom periodu života, rekao je dr Milan Arsenović, specijalista ginekologije i akušerstva.

-Ključna stvar vezana za očuvanje reproduktivnog zdravlja prije svega je informisanje i edukacija. Svaka žena ima pravo na informisanje  koje je vezano za planiranje porodice, trudnoće, odnosno na ostvarivanje potomstva. Mi, ginekolozi uvijek govorimo da se trudnoća planira ranije, te da se plodnost smanjuje nakon tridesete godine života kod žena, a idealan period za trudnoću je od dvadesetdruge do dvadesetšeste godine života. S druge strane, svaka žena ima pravo da odredi kada želi trudnoću. Od velikog je značaja edukacija i sprečavanje neželjenih trudnoća, odnosno prvavovremena kontracepcija. Edukacija od strane ginekologa već u školskom uzrastu, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama o značaju kontracepcije u sprečavanju neželjenih trudnoća veoma je značajna, kao i stalna edukacija i informisanje o seksualno odgovornom ponašanju i značaju korištenja kondoma, sprečavanju seksualno prenosivih bolesti, različitih infekcija koje kasnije mogu ostaviti dalekosežne posljedice na zdravlje žene i nemogućnost da se ostvari trudnoća. Infekcije hlamidijom, koje mogu biti asimptomacke sa blagim bolovima, ostavljaju značajne posljedice, kao što je nemogućnost ostvarivanja trudnoće, kao i svaki poremećaj menstrualnog ciklusa, te endokrinološki poremećaj vezan za reproduktivni sistem“, kazao je dr Arsenović i istakao da su veoma važni redovni godišnji ginekološki i ultrazvučni pregledi, a prije svega uzimanje PAPA brisa, jer jedino on uz kolposkopiju može otkriti premaligne lezije i spriječiti nastanak karcinoma grlića materice.

-Nadamo se da će uskoro i kod nas početi HPV vakcinacija. Obično se koristi devetovalentna vakcina, a preporuke su da i djevojčice i dječaci tu vakcinu prime sa 14 godina, svakako prije započinjanja seksualne aktivnosti. Cilj ove vakcine jeste da se spriječi nastajanje karcinoma, jer je čak devet karcinoma povezano sa HPV virusom. Smatra se da za nastanak grlića materice odgovoran HPV virus i na taj način u budućnosti bi mogli smanjiti incidencu nastanka ovog karcinoma. Da bi sve to imalo efekta potrebno je da 90 odsto populacije bude vakcinisano“, zaključio je dr Milan Arsenović, specijalista ginekologije i akušerstva.