SEMBERSKO POVRĆE POZNATO I PRIZNATO U REGIONU :: Semberija INFO ::

 

SEMBERSKO POVRĆE POZNATO I PRIZNATO U REGIONU


U organizaciji Gradske uprave i Agrarnog fonda Bijeljina na gradskom trgu otvorena je Prva dvodnevna izložba povrća na kojoj je svoje proizvode i prerađevine od povrća izložilo tridesetak proizvođača povrća iz Crnjelova, Velike Obarske Trnjaka, Brodca, Ljeljenče, Kojčinovca, Johovca, Janje, Dvorova i drugih semberskih sela. Manifestacija se završava u nedjelju, kada će biti proglašeni najbolji proizvođači povrća.

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović , otvarajući izložbu povrća, istakao je tom prilikom da su vrijedne ruke semberskih proizvođača i njihov trud predstavljeni na ovoj jedinstvenoj izložbi povrća.



“Ovom prilikom poljoprivrednicima iskazujemo zahvalnost na tome što hrane narod Semberije, Republike Srpske, BiH i regiona svojim proizvodima.  Osnovni cilj koji je postavljen pred resorno ministarstvo i lokalne uprave jeste da se dostigne famoznih šest odsto agrarnog budžeta i mi ćemo na tome raditi. Već smo izvršili određene pomake u tom pravcu. Naš cilj je da zadržimo što veći broj ljudi na selu i da oni od svog poštenog rada mogu živjeti. Zahvaljujem svim proizvođačima na izloženim proizvodima i na učešću na ovoj izložbi”, istakao je gradonačelnik Petrović.



Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina istakao je da se na ovakav način sembersko povrće približava krajnjim kupcima i potrošačima, kao i semberskim domaćicama koje će i ove godine pripremati tradicionalnu zimnicu.

Rade Jovičević iz Trnjaka kaže da je Bijeljina grad povrtlara i da je u regionu poznata po tome.



“Ovo je bila izuzetno teška godina za proizvođače, prije svega, zbog suše, ali i zbog prekomjernog uvoza. Proizvođači povrća očekuju podsticaje, jer će teško pokriti troškove proizvodnje”, kaže Jovičević. Milan Krbanjević, proizvođač lubenice, na površini od četiri hektara, iz Donjeg Crnjelova kaže da je lubenica ovog ljeta izuzetno slatka, jer su joj sunčani dani odgovarali.



“Ipak , nismo zadovoljni prodajnom cijenom, ali, naše ostaje da se borimo i da radimo. Imamo primjerke lubenice i po 25 kilograma. Nema kukanja, biće bolje naredne godine”, kaže Krbanjević.

Semberija info