PRVAK EVROPE TRENIRAO S NOVAKOM: SRPSKI TALENAT IZ DOBOJA OSTVARIO SAN (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

PRVAK EVROPE TRENIRAO S NOVAKOM: SRPSKI TALENAT IZ DOBOJA OSTVARIO SAN (FOTO)


Marko Maksimović, veliki teniski talenat iz Doboja, trenirao je sa Novakom Đokovićem u Beogradu.

Fotografiju sa treninga objavila je Katarina Pijetlović, članica savetodavnog odbora PTPA, teniske organizacije Novaka Đokovića i Vaseka Pospišila.

"Srećna sam što je Marko Maksimović 'pronašao' Novaka i mogao da trenira sa njim. Ovaj dečko je iz kluba mog detinjstva u Doboju, prvak je Evrope u uzrastu do 16 godina. Budućnost srpskog tenisa", navela je Katarina.

Inače, Pijetlovićeva je u intervjuu za Nova.rs govorila o paraleli između fudbala i tenisa, tu je i iznela priču Marka Maksimovića.

"U fudbalu imaju FIFPro koji zastupa igrače i fudbaleri su u poređenju sa teniserima zaštićeni, kada pogledate koliko na svetu fudbalera zarađuje novac od kog može da se živi, onda znate koja je razlika.U tenisu maksimalno 150 prvih igrača u muškoj i nekih 100 u ženskoj konkurenciji može da zaradi. To nije normalno. Pa imate više sudija koji zarađuju. A to je industrija u kojoj se okreće mnogo, mnogo novca, a teniseri su u stvari najbitniji od svih elemenata potrebnih da se organizuje turnir.  Teniseri možda ustvari i zarade, ali njihovi troškovi su ogromni i što više napreduju, to im više treba. Sve što zarade, potroše. Slušala sam priče od hrvatskih tenisera, od Dodiga na primer. Govorio je ne znam koje godine pre mastersa u Parizu, koji je odigrao dobro, da je ušao u top 50 i da je pre toga jako, jako teško živeo. Ima i priča da su ljudi prodali porodičnu kuću da bi uložili u karijeru, ali to je tipična priča za neke tenisere, porodice ulože sve, a da li će se isplatiti, niko ne zna. Teško je probiti se i postati vrhunski igrač. Evo, mi u Doboju imamo sad dečka od 15 godina koji je postao prvak Evrope, Marka Maksimovića. Pobedio je na U16 juniorskom turniru u Monte Karlu u oktobru i sada ide ono što Englezi kažu, "make or break". Oni imaju skromna primanja, a dečko je jako talentovan. Ovde se radi u Doboju s njim i njegov trener je jako posvećen i radi sve kako treba, ali njima je potrebno da idu negde da se usavrše. To je taj problem tenisa, nema finansijske solidarnosti kao u nekim drugim sportovima, ni horizontalne ni vertikalne. Sa vrha nema ulaganja u dno sporta, gde se mladi razvijaju, nema mnogo toga."


Nadajmo se da će druženje sa Novakom biti prilika i motivacija Marku da napravi novi iskorak u karijeri.

Marko je rođen 12. februara 2006. i prvak Evrope postao je u oktobru 2021.

(nova.rs)