Rukometna reprezentacija BiH izborila prvi Euro :: Semberija INFO ::

 

Rukometna reprezentacija BiH izborila prvi Euro


Rukometna reprezentacija BiH u 2019. godini izborila je istorijski plasman na Evropsko prvenstvo 2020. "Zmajevi" su nakon 2015. godine i igranja na Svjetskom prvenstvu u Kataru konačno uspješno prošli i evropske kvalifikacije i našli mjesto među 24 najbolje selekcije Starog kontinenta.

Vrata Eura generacija predvođena Nikolom Prceom, Mirsadom Terzićem, Benjaminom Burićem, Markom Panićem i Ivanom Karačićem otvorila je već na startu kvalifikacija nakon dramatične pobjede u Minsku nad Bjelorusijom od 30:29. Prce je tada postigao gol u posljednjoj sekundi, a tačka na "i" stavljena je u Ostravi, kada su u još jednoj drami porazili Češku sa 24:23.

Tada je za pobjedu pogodio Karačić. Time je ova fantastična generaciju koju krasi nevjerovatno zajedništvo ispisala novu istoriju bh. rukometa. To je uz dvije pobjede nad Finskom bilo dovoljno da BiH izbori debitantski nastup na EP. Bh. selekcija je završila na trećem mjestu s istim brojem bodova kao i Bjelorusija i Češka.

Svečana manifestacija 19. Izbora najboljeg sportiste BiH, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH, biće održana 12. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1.

Predsjednik stručnog žirija je Samir Avdić, a partner Izbora najboljeg sportiste BiH je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

​Nezavisne novine