AK „Atletik“ otkrio novu zvijezdu: KATARINA BANDUKA, VICEPRVAK BIH U BACANjU KUGLE :: Semberija INFO ::

 

AK „Atletik“ otkrio novu zvijezdu: KATARINA BANDUKA, VICEPRVAK BIH U BACANjU KUGLE



Atletski kub „Atletik“ iz Bijeljine osnovan je prije dvije godine. Nastao je iz potrebe da se talentovanim djevojčicama i dječacima na profesionalan i pedagoški zasnovan način „kraljica sportova“ predstavi u svoj svojoj ljepoti. U protekle dvije godine ovi ljudi u Semberiju vraćaju zapostavljene bacačke i skakačke atletske discipline i, što je  još važnije, stalno se povećava broj djece i omladine na njihovim treninzima.


 
U Tuzli je 21. maja održano Prvenstvo BiH u atletici za pionire. Jedna od Atletikovih nadolazećih zvijezda zasijala je na ovom takmičenju. Katarina Banduka je u Tuzli ostvarila svoj lični rekord bacivši kuglu 9.79 metara – dovoljno za srebrnu medalju i titulu vicešampionke BiH.



- Atletiku sam počela trenirati krajem prošle godine. Ranije sam trenirala odbojku i košarku ali se nisam pronašla u tim sportovima. Kada sam se pojavila na prvom treningu AK „Atletik“ trener je, shodno mojoj konstituciji predložio da se oprobam u bacanju koplja. Međutim, nije išlo. Prešla sam na vorteks pa na kuglu. I onda je kugla počela da ide sve bolje i bolje. Do sada sam u ovoj disciplini učestvovala na tri takmičenja. Dva puta sam bila druga i jednom peta. Pored samog treninga, a moram se pohvaliti da do sada nisam propustila ni jedan, sviđa mi se društvo u klubu. Stekla sam mnogo prijatelja, zajedno treniramo šest dana u sedmici, svaki put po 90 minuta pa još putovanja na takmičenja, na kojima sam opet upoznala mnogo prijatelja... Sada mogu reći da sam se našla u atletici“, izjavila je Katarina za „Semberske novine“, otkrivši nam da se još nije u potpunosti oslobodila treme tokom takmičenja.

Njen najbolji hitac na treningu iznosi preko 12,5 metara, što dovoljno govori o njenom talentu i vještini koji će vremenom, sasvim sigurno izaći na vidjelo.


 
Katarina je učenica šestog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Bijeljini. Odlična je učenica. Vannastavne aktivnosti je, pored sporta, posvetila i učenju engleskog jezika tako da se danas može pohvaliti besprijekornim poznavanjem ovog svjetskog jezika. Katarina Banduka je 26. februara prvi put nastupila na jednom zvaničnom takmičenju. Tada je na Dvoranskom atletskom prvenstvu BiH u Sarajevu osvojila srebrnu medalju.

- Katarina Banduka je tada nastupila po prvi put za naš klub i nakon samo tri mjeseca treniranja osvojila je srebrnu medalju i titulu viceprvaka BiH za pionirke u bacanju kugle. Ova medalja je svima nama u klubu posebno vrijedna ako znamo da u ovoj kategoriji u BiH ima fantastičnih djevojčica koje godinama treniraju ovu disciplinu. Prezadovoljni smo njenim odnosom prema treninzima i odnosom sa drugim atletičarima u našem klubu. Katarina je veliki borac i veliki drug“, konstatovao je Velibor Kovač, prvi čovjek AK „Atletik.



On je istakao da je Katarina postala primjer i uzor za druge djevojčice u klubu koje treniraju ovu disciplinu (Milica Mirović u kategoriji cicibana, naprimjer) te da će treneri Katarinu, zbog odličnih fizičkih predispozicija ubrzo uvesti u svijet sprinterskih disciplina.

- Želim da budem što uspješnija u školi. I želim da budem što uspješnija u atletici. To je moj zadatak i moja želja za budućnost. Imam dobre uslove i za jedno i za drugo tako da mi ne preostaje ništa drugo nego da učim i treniram“, sa osmjehom je za ,,Semberske novine’’ zaključila naš razgovor Katarina Banduka.         


Semberske novine - Semberija info - I.Gutić