SARADNjA PET OPŠTINA IZ RS I FBIH - BICIKLIJADA PROMOVIŠE PODMAJEVIČKI TURIZAM :: Semberija INFO ::

 

SARADNjA PET OPŠTINA IZ RS I FBIH - BICIKLIJADA PROMOVIŠE PODMAJEVIČKI TURIZAM


U okviru projekta "Majevica u srcu", održana je biciklijada “Via Majevica” sa startom u mjestu Donje Zabrđe – Opština Ugljevik, a sa ciljem u centru naselja Čelić.

Cilj ove manifestacije na području Majevice jeste promocija turizma, a kružna biciklističa staza povezuje opštine Sapnu, Teočak, Ugljevik i Lopare.Organizatori su bili Udruženje građana‚ "Korijeni", Turistička organizacija opštine Ugljevik, i predstavnici pet podmajevičkih opština iz RS i FBiH. Podršku su imali i od Telemach fondacije iz Sarajeva.

"Ovo je lijep projekat, pokazuje našu saradnju tih pet opština, ovo je četvrta po redu VIA Majevica i mogu vam reći da je svake godine sve veći odziv. Prvenstveno je u pitanju zdravlje a na drugom mjestu druženje medju ljudima, na kraju postolje, dodjela medalja. Imamo i nekoliko mladjih učesnika od 14, 15 godina, a imali smo ranije i jednu djevojčicu od 12 godina ali je danas bolesna pa nije mogla učestvovati. Vozač sam BN Kluba od ove godine a ranije sam vozio za tuzlanske klubove", kaže Dragoslav Radovanović učesnik biciklijade.Na trci su učestvovali i Bijeljinci.

"Prvi put učestvujem a inače se bavim bisklizmom, dolazim iz Bijeljine. Popularizacja biciklizma u našim krajevima još ej na nekom minimalnom nivou mada eto gradimo ovakve manifestacije i vjerujem da će mnogi shvatiti važnost voženja bicikla, jer veoma je lako da sjednete u auto i date gas, ali niko neće da okreće pedala. Broj jedan je zdravlje a broj dva što možete da stignete na neka mjesta kao što je posao, prodavnica ili već gdje. Broj tri je da se omasovi sve, da imamo u saobraćaju mnogo više učesnika", rekao nam je Dragiša Jović, jedan od učesnika ovogodišnje biciklijade.
 
Učesnici trke su bili profesionalni biciklist ali i određen broj rekreativaca jer je ova manifestacija bila prije svega afirmacija turizma, ističu organizatori.


 
"Cilj je da se skrene pažnja na domaću poljoprivrednu proizvodnju i ove krajeve kroz koje prolazi trka, sela Zabrđe, Tutnjavac, Puškovac, Koraj, Mirosvaci i Čelić. To su područja gdje je primarno voćarstvo. Na ovaj način promovišemo poljoprivredu i naša sela, naše opštine. Učesnicima su u pauzama počašćeni, da se malo okrijepe. U Tutnjevcu na punktu‚ "česma" bilo je prvo stajalište, tu imamo jedno gazdinstvo gospodina Darka Miloševića koji je donirao svježe voće, a Turistička organizacija opštine Ugljevik sušeno voće. Time promovišemo šljivu i sezonsko voće koje imamo u ovom trenutku i koje se uzgaja u ovim krajevima", kaže za InfoBijeljina Aleksandar Krstić, iz udruženja građana ‘‘Korijeni‘‘ Ugljevik.

"Imamo 65 učesnika, vozi se do Čelića i ovo je prije svega jeda dobar vid promocije seoskog turizma na ovim područjima. Ovim se daje na značaju svih pet opština u RS i FBiH i njihovoj međusobnoj saradnji. Obebijeđene su i nagrade od strane sponzora Mbajk šopa i biće uručene na cilju u Čeliću", kaže Vladislav Simeunović vd diretktor Turističke organizacije Ugljevik.


 
Ovogodišnju Biciklijadu podržali su i Udruženje za izgradnju mreže mira Sarajevo, OSCE, i nekoliko privatnih firmi sa područja Brčkog, Ugljevika i Bijeljine.
 
(Info Bijeljina)