Auto kros trka na stazi Slobomir :: Semberija INFO ::

 

Auto kros trka na stazi Slobomir


Kako nam se bliži početak nove auto karting sezone, AMKK ŽIG TIM iz Dvorova organizuje prvu ovogodišnju auto kros trku. Trka će se bodovati za šampionat BiH i otvoreno prvenstvo RS, a voziće se na dobro poznatoj stazi Slobomir u nedjelju, 17. aprila 2022. godine. Trening vožnje počinju od 9 časova, a trka od 11 časova.

Kako kaže organizator, ovaj put se očekuje nešto manje takmičara nego obično, jer je od ove godine stupio novi pravilnik koji je malo stroži za učesnike, a sve u cilju poboljšanja bezbjednosti svih učesnika. 
-Svake naredne trke očekuje se sve veći broj učesnika sa novim, spremnijim i bezbjednijim vozilima’’, ističe organizator Saša Perić.



Novi pravilnik donosi nove zaštitne kaveze (rol bar) za vozače, vatrootporne trkačke kombinezone, specijalna trkačka sjediša i pojaseve, te uklanjanje ojačanja na vozilima koja bi mogla prouzrokovati štetu na drugim vozilima ili povrijediti same učesnike.

-Noviteti ne dolaze samo u tom segmentu. Klase vozila su izmijenjenje, pa sada imamo šest klasa.
Klasa I rezervisana je za početnike i ograničena je na 1200 ccm3 i starost vozača od 16 do 21 godine
Klasa II je od 1201 ccm3 do 1400 ccm3 sa pogonom na prednje točkove
Klasa III je od 1401 ccm3 do 1600 ccm3 takođe sa pogonom na prednje točkove
Klasa IV rezervisana je za jače mašine od 1601 do 2000 ccm sa istim pogonom, kao i predhodne klase
Klasu V čine vozila sa pogonom na zadnjoj osovini kubikaže od 1200 ccm3 do 2000 ccm3
Klasu VI popunjavaju vozila preko 2000 ccm3, vozila sa pogonom na četiri točka, kao i vozila sa turbo punjačima i šper mjenjačima.

Što se tiče samog takmičenja, sistem kvalifikacionih vožnji je promijenjem, tako da će sada svaki vozač imati tri vožnje i tri pokušaja da se kvalifikuje u polufinale ili finale što će dati šansu i nekim vozačima koji do sada nisu imali velike šanse i završavali su svoje trke već u prvim krugovima’’, pojašnjava direktor discipline auto kros A04 Nenad Stokić.

S obzirom da se trka održava u vrijeme Vaskrsa očekujemo da će publika, kako sa ovih prostora tako i naši ljudi iz inostranstva doći da podrže ove momke koji ulažu velike napore i sredstva da održe ovaj sport u ovim, zaista, teškim vremenima.

Sretno svim vozačima i vidimo se na stazi…!’’, poručuju organizatori trke.