KIK BOKSER JASMIN RAMIĆ, PRIMJER ROMSKE ZAJEDNICE U BIJELjINI: Treće mjesto u svijetu :: Semberija INFO ::

 

KIK BOKSER JASMIN RAMIĆ, PRIMJER ROMSKE ZAJEDNICE U BIJELjINI: Treće mjesto u svijetu


Svaki grad ima ljude koji su po nepisanim pravilima života imali sve uslove da ne uspiju, ali su oni mislili drugačije. Jedan od takvih je Bijeljinac Jasmin Ramić, član romske zajednice u Bijeljini, suprug, otac, sportista.
 
Jasmin ima 26 godina, sa suprugom i četvoro djece, živi u Maloj Obarskoj. Njegovi roditelji nisu previše marili oko školovanja svoje djece, ali je Jasmin, uz podršku svog učitelja i trenera uspješno završio svoje školovanje. Danas je zaposlen u nevladinom sektoru gdje svoja iskustva prenosi, uglavnom, mladim Romima.



- Borim se da se romska djeca obrazuju i završe bar srednju školu. Kao otac moje četvoro djece živim za dan kada će mi donijeti svoje diplome“, otkriva Jasmin svoje želje za Semberija info.

Mnogo pozitivnih stvari u njegov život je došlo putem sporta. Jasminova velika ljubav je kik boks u kojem je ostvario dobre rezultate, zahvaljujući kojima je postao i reprezentativac Bosne i Hercegovine. Velike zasluge za svoj uspjeh Jasmin pripisuje treneru Dimitriju Jovanoviću, koji je uvijek bio tu da pomogne mladom sportisti da prevaziđe svoje sportske i životne izazove.



- Kad sam, sa svojih 15 godina počeo trenirati, išao sam i u školu, osjećao sam da ne pripadam ostalim ljudima. I smatrao sam da smo mi Romi drugačiji ljudi. Zatim kako sam jačao, shvatao sam da nije tako. Imao sam rezultate u školi i u sportu. Tada sam shvatio da smo svi isti. I to mi je je dalo snagu da se sve više borim i ostvarim dobre rezultate. Romi mogu biti uspješni i obrazovani. Da svoju djecu izvedu na pravi put. Sebi sam rekao, ja sam čovjek i idem ka boljem. Ja mogu kao drugi ljudi da budem društveno aktivan. Rekao sam neću da se stidim sebe i svog naroda. Mogu i ja uspjeti, mogu da ostvarim svoj cilj, da budem uspješan u nečemu što volim!“ ponosno ističe Jasmin Ramić, koji je svojim ponašenjem u ringu zaslužio nadimak „Lavlje srce“.



Kao član reprezentacije BiH Jasmin je učestvovao na Svjetskom prvenstvu u kik boksu koje se od 15. do 24. oktobra održavalo u Italiji. Prvenstvo je organizovala najjača svjetska asocijacija WAKO. Jasmin je nastupao u kategoriji low kik do 71 kilograma gdje je za četiri dana imao četiri veoma zahtjevne borbe. Iako su ga mnogi sa sumnjom ispratili na Svjetsko prvenstvo, „Lavlje srce“ je u Italiji ostvarilo tri velike pobjede.

- Boksovao sam četiri meča i moram istaći da su to izvanredni sportisti, savršeno spremni. Potpuno različiti od naših boraca iz regiona. Drugi meč sam boksovao protiv Rusa, u svojoj karijeri nisam imao čvršćeg protivnika. Ali ja sam svom snagom krenuo na njega, da ga srušim i uspio sam – pobijedio sam ga jednoglasnom odlukom sudija. Pobijedio sam i u trećem meču da bi se u polufinalu suočio sa šestostrukim svjetskim prvakom koji je i na ovom prvenstvu osvojio sedmu titulu svjetskog šampiona. Dovoljno je reći Aleksandar Konovalov. Nakon poraza u polufinalu a zbog ostvarene tri pobjede na prvenstvu meni je automatski pripala bronzana medalja“, sa velikom emocijom priča za Semberija info Jasmin.
 
- Sa jedne strane Aleksandar Konovalov, borac koga poznaje cijeli svijet, apsolutni vladar planete u kategoriji do 71 kg. Sa druge strane naš Jasmin, momak koji se spremao u veoma skromnim uslovima ali sa velikom željom za pobjedom. Našim radom pokazali smo da se uz veliku želju i hrabro srce iz gotovo nikakvih uslova može napraviti rezultat. Kada smo govorili o svjetskom prvenstvu, mnogi su govorili da je nemoguće. Sada govore da je Jasmin pravo iznenađenje ovog svjetskog prvenstva. Bronzana medalja u tvrdoj disciplini je velika stvar za nas, velika stvar za naš klub, velika stvar za naš grad, velika stvar za našu državu“, poručio je za Semberija info Dimitrije Jovanović Roks, trener Kik boks kluba „Panter“.


​Semberija info