SLOVENSKA SKIJALIŠTA SPREMNA ZA SEZONU UPRKOS MJERAMA :: Semberija INFO ::

 

SLOVENSKA SKIJALIŠTA SPREMNA ZA SEZONU UPRKOS MJERAMA


Skijaški centri u Sloveniji pripremaju se za novu sezonu kao da će ona sutra početi, uprkos velikim rezervama Vlade da još neko vrijeme ne treba računati na tako nešto zbog teške epidemiološke situacije, prenose agencije pozivajući se na slovenske medije.

Mariborsko Pohorje i skijalište Krvavec, već su, zahvaljujući nižim temperaturama, svoje terene pokrili vještačkim snijegom i prodali nekoliko hiljada sezonskih karata u pretprodaji.
Svjesni su, međutim, da sve zavisi od epidemiološke situacije i eventualnih relaksacija sada važećih mjera, čemu se ne treba odmah nadati.

Da je skijanje, a naročito masovno, u ovim uslovima vrlo problematično, potvrdio je  portparol Vlade Slovenije za KOVID-19 Jelko Kacin, istakavši da se  o cijeloj situaciji i perspektivi skijališta u doba pandemije razgovara na nivou država alpskog kruga.

„Za sada imamo jak lokdaun i za otvaranje djelatnosti onih koji upravljaju žičarama još nema mogućnosti“, izjavio je Kacin na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje kakva je mogućnost da budu otvoreni skijaški centri koji su značajan dio slovenske turističke ponude.

Kacin je upozorio kako su u nekim drugim alpskim državama, gdje je prošle zime došlo do velikog broja slučajeva zaraze korona virusom, dvoumljenja oko otvaranja skijaških centara još i veća nego u Sloveniji.
Slovenski mediji navode da su  skijališta u Sloveniji spremna da se prilagode  svim epidemiološkim propisima koje odrede Vlada i Nacionalni institut za javno zdravlje.

Dodaju da su, uz uslove za sigurno skijanje i transport žičarama, spremni prilagoditi i ugostiteljsku ponudu, iako je to teži dio problema.

Neka skijališta tako su već planirala postavljanje „šankova na otvorenom“ za svoje goste i ponudu hrane „za ponijeti“, a garantiraju da će u vrijeme sezone onemogućiti masovna druženja, okupljanja i skijaške proslave.