Vunderkind iz Slovenije osvojio Tur d'Frans! :: Semberija INFO ::

 

Vunderkind iz Slovenije osvojio Tur d'Frans!


Tadej Pogačar, 22-godišnji Slovenac, pobjednik je 107. izdanja Tur d'Fransa. Pogačar, koji vozi za Ujedinjene Arapske Emirate, na pretposlednjoj 20. etapi uspio je da nadoknadi skoro minut zaostatka u odnosu na prvoplasiranog sunarodnika Primoža Rogliča.

Posljednja etapa, koja se vozila u nedelju, bila je revijalna, na njoj je mladi Pogačar ispijao šampanjac, a na Jelisejskim poljima  proglašen je za pobjednika.

Pogačar je drugi najmlađi pobjednik u istoriji Tur d'Fransa.

Primož Roglič bio je veliki favorit da pobijedni na 19. etapi na kojoj se vozio hronometar dužine 36,2 kilometra. Uz to je imao i 57 sekundi prednosti u odnosu na Pogačara, te je trebalo da se desi čudo da izgubi žutu majicu.

Čudo se i desilo. Pogačar je nevjerovatno odvezao brdski hronometar (55:55), a Roglič je tek završio peti sa 1:56 zaostatka. Drugi na etapi završio je Dumulan, treći je bio Port, a četvrti Vut van Aert. Na kraju, u generalnom plasmanu Pogačar ima 59 sekundi bolje vrijeme od Rogliča i 3:30 od trećeplasiranog Ričija Porta.

Tur d'Frans se tradicionalno završava na Jelisejskim poljima gde je mladi Slovenac obukao žutu majicu za pobednika, tačkastu za najboljeg brdaša i bijelu za najboljeg mladog biciklistu.

Apsolutna dominacija i bravo za momka koji danas puni 22 godine.

​Izvor: B92