Francuska i Španija večeras u borbi za evropski tron :: Semberija INFO ::

 

Francuska i Španija večeras u borbi za evropski tron


Фото - ФИБА
Poslije 74 odigrane utakmice na Evrobasketu došlo se do one najvažnije - Španija i Francuska boriće se u Berlinu za titulu šampiona Starog kontinenta.

Prije šampionata, ove dvije ekipe nisu svrstavane među najveće favorite za osvajanje trofeja, ali su svojim partijama, često uz određenu dozu sreće, došle do završnog meča, u kojem, kako se to često kaže, nema favorita.

Obje ekipe nedavno su preživele smjenu generacija, ali su zadržale kvalitet i još jednom će se boriti za najviši plasman na nekom velikom takmičenju, kao što je to najčešće bio slučaj od 2009. godine.

Upravo prije 13 godina dva saveza su svoju budućnost dale u ruke trenerima Serđu Skariolu i Vensanu Koleu i nisu pogriješile.

Skariolo i Kole - sinonimi za medalje
 
Čak 13 medalja u posljednjih 13 godina, ne računajući dvije sa ovogodišnjeg Evrobasketa, osvojili su selektori Francuske i Španije i nije pretjerano reći da su preporodili nacionalne košarkaške selekcije dvije zemlje.

Istina, njihovi uspjesi poklopili su se sa stupanjem na veliku scenu sjajnih generacija predvođenih braćom Gasol i Navrom sa jedne, ali i Parkerom i Dijaom sa druge strane.

Skariolo je imao nešto više uspjeha od svog kolege Kolea - Italijan je tri puta bio šampion Evrope i jednom prvak svijeta, dok je Francuz osvojio samo jedno zlato, evropsko 2013. godine.

Pomenutih igrača više nema u sastavima dvije selekcije, ali one su ipak došle do finala Evrobasketa, a taj put nije bio nimalo lak.

Trnovit put do finala mora biti nagrađen

Španija jeste osvojila prvo mjesto u Grupi A, ali je pomalo iznenađujuće izgubila od selekcije Belgije.

U osmini finala gledali smo evropski klasik, a Španija je, uz dosta sreće, poslije produžetka savladala Litvaniju.

Protivnik u četvrtfinalu, makar na papiru, bio je dosta lakši, ali su Španci i tu morali da "čupaju kestenje iz vatre" i na kraju ostvare pobjedu posle povratka iz minusa od 15 poena.

U polufinalu je "furiju" čekao duel sa domaćinom Njemačkom, a Skariolovi momci još jednom su se vratili iz minusa i odličnom odbranom u finišu meča utišali "Mercedes Benc arenu" u Berlinu.

Francuska je bila u najkvalitetnijoj Grupi B, gdje je doživjela dva poraza - od Slovenije i Njemačke, pa je u završnicu turnira ušla sa trećeg mjesta.

U osmini finala Turska je ispustila pobjedu, Osman je promašio dva ključna slobodna bacanja, da bi "trikolori" slavili poslije produžetka.

Slična situacija viđena je i u četvrtfinalu protiv Italije. Ovoga puta Fontekio je sa linije za slobodna bacanja mogao da pošalje Francuze kući, ali je i on bio dva puta neprecizan, a Koleova ekipa ponovo je do trijumfa stigla poslije dodatnih pet minuta.

U polufinalu su Francuzi odigrali najbolji meč i prosto deklasirali Poljsku, najveće iznenađenje Evrobasketa.

Centri prve zvijezde, odbrana ključ uspjeha

Glavne zvijezde dva tima su centri - Rudi Gober i Vili Ernangomez. Dva NBA košarkaša igraju odličan turnir i daju veliki doprinos igri svojih timova, na oba kraja terena.

Oba selektora uspjela su da sačuvaju i nešto iskustva, pa Španiju sa kapitenskom trakom predvodi Rudi Fernandez, dok na drugoj strani napadom Francuske diriguju Toma Ertel i kapiten Evan Furnije.

Stara je krilatica da napad dobija utakmice, a odbrana trofeje, pa će tako biti i ovog puta. Čitanje igre protivnika i sprečavanje lakih koševa biće ključ za osvajanje titule, a oba selektora imaju svoje "specijalce" - Alberta Dijaza na jednoj i Terija Tarpeja na drugoj strani.

Srbija je razočarala na šampionatu, nije došla do borbe za medalje, a jedina dobra stvar takvog ishoda je što veliko finale može da se posmatra bez pretjeranih emocija, da se uživa u košarci koju prikazuju dvije najbolje, tako ispade, ekipe na turniru.

Novicki: Francuska je favorit protiv Španije u finalu EP

Bivši njemački košarkaški reprezentativac Dirk Novicki izjavio je da je Francuska favorit protiv Španije u večerašnjem finalu.

„Dva tima su zasluženo u finalu i to dva tima koja zaista nemaju nijednu superzvijezdu. To su sjajni timovi, koji imaju i dobre klupe. Finale može da bude iznenađujuće, kao što je prošao cijeli ovaj turnir. Velike zvijezde su rano eliminisane sa EP. Kada bih morao da biram onda bih se opredijelio za Francusku. Obje reprezentacije imaju dobre bekove, dobre šutere, imaju dobre košarkaše koji mogu da dominiraju na ovom meču“, rekao je Novicki.

Francuska je u pobijedila Poljsku u polufinalu sa 95:54. Na ovom meču je svih 12 francuskih košarkaša izašlo na teren, a svi su postigli po najmanje tri poena. Španija je poslije velike borbe pobijedila 96:91.

„Francuska mora da igra kao u polufinalu - da budu dobri u odbrani. Mislim da je Rudi Gober fantastičan u defanzivi. U napadu, imaju mnogo opcija - Tomas Ertel igra dobro kada uđe sa klupe. Evan Furnije je dobar šuter i plejmejker“, dodao je Novicki.

Bivši njemački košarkaš kaže da je Lorenco Braun lider u španskom timu.

„Španci su u Braunu dobili dobrog beka. Iznenadilo me je kako je dobro odigrao ovaj turnir. Preuzeo je na sebe odgovornost protiv Litvanije. On je stvarno dobar košarkaš. Ponavljam oba tima imaju mnogo dobrih košarkaša, a mislim da će biti sjajno finale“, rekao je Novicki.

Prije borbe za trofej, Njemačka i Poljska će igrati "malo finale", utakmicu za treće mjesto.

Zurapović, Krejič i Kozlovskis sude finale
 
Slovenac Boris Krejič, Letonac Martins Kozlovskis i Ademir Zurapović iz Bosne i Hercegovine sudiće finalni meč Evropskog prvenstva za košarkaše između Španije i Francuske.


Glas Srpske