Ko s kim do kraja u grupi smrti i šta je BiH potrebno za osminu finala :: Semberija INFO ::

 

Ko s kim do kraja u grupi smrti i šta je BiH potrebno za osminu finala


Velika pobjeda bh. košarkaša nad aktuelnim šampionom Evrope Slovenijom i dalje je centralna tema u košarkaškoj Evropi.

Bio je to drugi trijumf “zmajeva” na Eurobasketu, koji im još uvijek ne garantuje prolazak u nokaut fazu, što je samo potvrda da se nalaze u grupi smrti koja je u potpunosti opravdala taj naziv.

Da se nalazi u bilo kojoj drugi grupi puleni Adisa Bećiragića bili bi već sada gotovo sigurni putnik u osminu finala, no u grupi B to nije slučaj. Za prolaz dalje BiH će najvjerovatnije trebati još jedan trijumf u preostale dvije utakmice, a protivnici su Francuska i Litvanija.

Dakle, “zmajevi” sigurno prolaze u slučaju barem jedne pobjede. Jedini način da se domogne osmine finala u slučaju dva poraza jeste da Mađarska već sutra savlada Litvaniju i tako je kolo prije kraja ostavi bez šansi. U slučaju trijumfa Litvanaca, bh. košarkaši će morati slaviti protiv Francuza ili protiv njih u posljednjem kolu. 

Postoji tu još dosta opcija, jer praktički niko nije siguran osim Njemačke i Francuske koja je osigurala prolaz, jer ima bolji međusobni od Litvanije. Nakon tri kola u grupi B, Njemačka je prva sa omjerom 3-0, slijede Slovenija, BiH, Francuska (2-1), dok su Litvanija i Mađarska na skoru 0-3.

U preostala dva kola se sastaju, utorak: Bosna i Hercegovina - Francuska (14:30), Mađarska - Litvanija (17:15), Njemačka - Slovenija (20:30), srijeda: Bosna i Hercegovina - Litvanija (14:30), Francuska - Slovenija (17:15), Mađarska - Njemačka (20:30).


Nezavisne novine