"Zmajice" u napetoj utakmici izgubile od Hrvatske :: Semberija INFO ::

 

"Zmajice" u napetoj utakmici izgubile od Hrvatske


U prvoj prijateljskoj utakmici u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo, ženska košarkaška reprezentacija BiH je poražena.

Hrvatska je u Poreču ostvarila pobjedu nad "zmajicama" nakon tijesne završnice, rezultatom 77:72.

Iako su poražen bh. košarkašice odigrale su jako dobro imajući u obzir da im je ovo bio prvi meč na pripremama, a Hrvatskoj treći.

Izabranice selektora Gorana Loje su bile u vodstvu nakon prve četvrtine (19:24), kao i na poluvremenu (36:42). Čak su imale i dvocifrenu prednost polovinom drugog perioda (27:38).

Pad u igri ekipe Bosne i Gercegovine uslijedio je tokom treće četvrtine, poslije koje je domaća selekcija vodila rezultatom 61:59.

Posljednja dionica meča ujedno je bila i najzanimljivija, s obzirom da se na parketu dvorane hotela "Valamar" u Poreču odvijala prava rezultatska klackalica. Ekipe su se smjenjivale u vodstvu, ali se početkom zadnje minute Hrvatska odlijepila na 77:72 poenima Lee Miletić.

Ispostavilo se da je to ujedno i konačan rezultat, s obzirom da nijedan tim do kraja meča nije iskoristio napade.

Pored konstantne neizvjesnosti, utakmicu su obilježile i čudne odluke domaćih arbitara, kao i činjenica da je Hrvatska izvela čak 32 slobodna bacanja, a reprezentacija BiH svega 14.

Najefikasnija u bh. selekciji bila je Marica Gajić sa dabl-dabl učinkom od 16 poena i 12 skokova. Kod Hrvatske se istakla Ivana Dojkić s 25 poena.

Hrvatska – BiH 77:72 (19:24, 17:18, 25:17, 16:13)

Drugu test utakmicu košarkašice Hrvatske i BiH igraju večeras.

Nezavisne novine