Vinisijus: Španska liga pripada rasistima :: Semberija INFO ::

 

Vinisijus: Španska liga pripada rasistima


Fudbaler Real Madrida Vinisijus Žunior rekao je da španska liga "pripada rasistima", nakon što su ga navijači ponovo vrijeđali na rasnoj osnoi.

Real je sinoć na gostujućem terenu izgubio od Valensije sa 0:1, a Vinisijus je isključen u sedmom minutu nadoknade zbog sukoba sa napadačem Valensije Ugom Durom.

Tokom utakmice 22-godišnji Brazilac pokušao je da ukaže sudiji na navijača Valensije koji ga je vrijeđao, pa je utakmica bila na kratko prekinuta.

"Šampionat koji je nekada pripadao Ronaldinju, Ronaldu, Kristijanu i Mesiju sada pripada rasistima. To nije prvi put, ni drugi, ni treći put. Rasizam je normalan u La Ligi. Ovo takmičenje misli da je to normalno, kao i Fudbalski savez i protivnici ga ohrabruju", naveo je Vinisijus na Instagramu.

Otkako je došao u španski fudbal 2018. godine, Vinisijusa su navijači u više navrata vrijeđali na rasnoj osnovi. 

Španska liga podnijela je krivične prijave protiv nekolicine navijača Valjadolida za zločin iz mržnje, poslije rasističkih parola upućenih Vinisijusu.

Liga je nadležnima podnijela više žalbi povodom rasističkih uvreda, a rukovodstvo takmičenja je nedavno pojačalo video nadzor na utakmicama Reala.

"Prelijepa nacija, koja mi je pružila dobrodošlicu i koju volim, ali koja je pristala da pošalje svijetu sliku rasističke zemlje. Žao mi je Španaca koji se ne slažu, ali danas, u Brazilu, Španija je poznata kao zemlja rasista. I nažalost, za sve što se događa svake nedjelje, nemam odbranu. Ali ja sam jak i protiv rasista ću da idem do kraja. Čak i daleko odavde", dodao je Vinisijus.

Španska liga je navela u saopštenju da se godinama bori protiv takve vrste ponašanja i da promoviše pozitivne vrijednosti sporta, ne samo na terenu i van njega, prenio je Bi-Bi-Si (BBC). 

Trener Reala Karlo Ančeloti rekao je da je cijeli stadion uzvikivao uvrede i da je to neprihvatljivo.

"Ne želim da pričam o fudbalu, nema smisla. Rekao sam sudiji da je trebalo da prekine utakmicu. La Liga ima problem. Po meni je Vinisijus najvažniji igrač na svijetu. La Liga ima problem, ove epizode rasizma moraju da zaustave utakmice. Isto bih rekao i da smo vodili sa 3:0, nema drugog načina", rekao je Ančeloti.


BETA / BHRT