Zvanično: Petev je bivši, Hadžibegić novi selektor BiH :: Semberija INFO ::

 

Zvanično: Petev je bivši, Hadžibegić novi selektor BiH


SARAJEVO - Ono što se spekulisalo posljednjih desetak dana danas je dobilo zvaničnu potvrdu. Faruk Hadžibegić novi je selektor fudbalske reprezentacije BiH, odlučio je Izvršni odbor Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH na današnjoj sjednici.

Šezdesetpetogodišnji fudbalski stručnjak iz Sarajeva na klupi bh. tima naslijedio je Ivajla Peteva, kojem je ugovor istekao prije nekoliko dana, a koji mu bh. fudbalska vlada nije ponudila produženje. Petev je na klupu bh. reprezentacije stigao u januaru 2021. godine, a u 20 utakmica je upisao šest pobjeda, te po sedam remija i poraza uz gol-razliku 19:24. Iza sebe ima neuspješnije kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, dok je utisak popravio u Ligi nacija, gdje su bh. fudbaleri uspjeli da se vrate u elitnu A diviziju.

Legendarni fudbaler Sarajeva koji je bio prisutan na današnjoj sjednici, te nekadašnji trener brojnih evropskih klubova među kojima su Betis i Sošo, koje je uveo u viši rang takmičenja već je jednom bio selektor “zmajeva”. Istina tada se nije dugo zadržao. Hadžibegić je vodio selekciju BiH samo sedam mečeva davne 1999. godine i za to vrijeme ubilježio dvije pobjede, tri remija i dva poraza. Posljednji angažman imao je u alžirskom Aldžirsu, prije kojeg je predvodio reprezentaciju Crne Gore koju je uveo u Ligu B nacija, a s kojom se rastao krajem 2020. godine.

Hadžibegić je kao igrač sa Sarajevom osvojio šampionsku titulu u Jugoslaviji 1985. godine, a igrao je još za Real Betis, Sošo i Tuluz. Za nekadašnju reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 61 utakmicu.


Nezavisne novine