Francuska u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru :: Semberija INFO ::

 

Francuska u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru


Fudbaleri Francuske pobijedili su u polufinalu Svjetskog prvenstva Maroko rezultatom 2:0 i plasirali se u finale ovog takmičenja.

Francuska će u finalu, koje se igra u nedjelju, igrati protiv Argentine.

Maroko je do ovog meča primio samo jedan gol i to kada je Agerd smjestio loptu u svoju mrežu. 

Međutim, sada je došao red na meč sa aktuelnim svjetskim prvakom koji je od starta želeo da pokaže ko je ko.
Probio je Grizman po desnoj strani, proigrao Mbapea koji je nekoliko puta izblokiran, a lopta se odbila do Tea Ernandesa na lijevu stranu koji akrobatskim potezom smješta loptu iza leđa Bunua.

Tako je postao tek treći defanzivac “trikolora” koji je postigao gol i asistirao na istom Mundijalu. Pre njega su to uradili Marius Tresor 1982. odnosno Biksent Lizarazu 1998. godine.

Daleko od toga da su se Marokanci predali, a samo pet minuta kasnije su prvi put priprijetili kada je Azedin Unahi oprobao svoj udarac sa distance na šta je spreman odgovor imao Igo Loris.

Nastavilo se sa napadima afričke selekcije, pa je tako neuspješno pokušao Hakim Ziješ da završi jednu od akcija. To je za posledicu imalo kontru na drugoj strani gde je ispao Roman Sais, a Olivije Žiru u nastavku pogodio spoljni dio stative.

Povredio se tom prilikom kapiten Maroka i tako primorao selektora Valida Regraguija na drugu prinudnu izmenu nakon što je neposredno pre meče iz startnih 11 morao da izvadi najavljenog Najefa Agerda koji očigledno nije bio dovoljno spreman.

Imali su Francuzi još nekoliko prilika preko Mbapea, a potom i Olivijea Žirua pre nego što će Marokanci prići najbliže golu. Pokušao je rezervista Selim Amalah “makazicama” da aktobatski savlada Lorisa, ali je golman “trikolora” bio na visini zadatka i sačuvao je svoju reprezentaciju.

Sa minimalnom prednošću Francuske se otišlo na pauzu, a oni ne umeju na Mundijalima da budu poraženi kada je to tako. Ovo je bila 26 pobeda u mečevima kada su imali prednost na poluvremenu, a pored toga imaju samo jedan remi.

Nisu marili, a nisu ni znali za taj podatak Marokanci, koji su u nastavku krenuli ofanzivno i na njihovu nesreću se ispromašivali.

Nije jasno kako makar jedna lopta u 53. minutu nije zatresla mrežu Lorisa. “Sevalo” je sa obe strane, ali je u tim trenucima briljirao Ibrahim Konate, mladi štoper Liverpula, koji je svojeručno spasao svoju ekipu.

Posle burnog perioda po pravilu je dolazilo zatišje, koje su Francuzi s vremena na vreme uspevali da održe. Shvatio je Regragui da tako neće moći dalje pa je izveo iz igre Jusefa En Nesirija. Napadač Sevilje možda jeste jedini Marokanac koji je postizao golove na dva različita Mundijala, ali je na ovom meču imao samo tri dodira sa loptom što je najmanje od 1966. za nekog igrača koji je proveo u igri makar 45 minuta.

(Glas Srpske)