DOBRIVOJE TOŠA BARJAKTAREVIĆ: Prznica, a odličan igrač :: Semberija INFO ::

 

DOBRIVOJE TOŠA BARJAKTAREVIĆ: Prznica, a odličan igrač


Toša  je bio robustan i brz igrač koji je igrao lijevog beka u FK ,,Proleter’’ i to na taj način da je osamdesetih godina dvadesetog vijeka bio preteča današnjih modernih spoljnih igrača. Nezaboravni su njegovi brzi prodori po lijevoj strani, nakon čega je išao oštar centaršut u protivnički kazneni prostor, a na taj način postignuti su mnogi golovi, od kojih su neki bili jako važni.

Još se sjećamo njegovog gola za izjednačenje rezultata u Brezovom Polju kada je ,,Proleter’’ gubio prvo poluvrijeme 4:0, a ulaskom Toše i Tarze preokrenut je rezultat i tim golom osvojen je jedan bod koji ,,Proleteru’’ mnogo značio na kraju prvenstva  za osvajanje prvog mjesta i plasmanu u veći rang takmičenja.

Nakon što je zapažen u mlađim kategorima ,,Proletera’’, tadašnji trener Nedjeljko Panić, Tošu prekomanduje u seniorski sastav i on debituje u prvenstvu 1977. godine. Istina, započeo je da igraa lijevo krilo, ali je ubrzo prekomandovan na beka, gdje je i završio svoju fudbalsku karijeru u Dvorovima i to 1990. godine kada prelazi u FK ,,Mladost“ Velika Obarska. Ostavio je zavidan utisak svojim igrama i bio je nezamjenjiva karika u sistemu igre ,,Proletera’’. Pošto je bio „prznica“ i kratkih živaca, često su ga sudije sankcionisale žutim, a i crvenim kartonima, ali to ga nije sputavalo da nastavi sa dobrim igrama. Odigrao je blizu četiri stotine utakmica u ,,Proleteru’’ i postigao 7-8 pogodaka.



Toša je jedan od rijetkih igrača koji je imao svoje lične navijače. Naime, sa sjeverne strane igrališta utakmicu je uvijek pratio Proko Koka Jovanović, koji je bio veliki fan Toše i njegove igre. Često se sa te strane moglo čuti: „Tojo (Toša), pali motore“. Tada bi uslijedio Tošin neuhvatljivi prodor  po lijevoj strani, uz aplauze prisutnih.

Zanimljivo je i to da je svojim igrama izazivao tihe patnje obožavateljki koje su mu poruke slale putem novina.
Pamti se i to da je Toša jednu sezonu, radi zaposlenja, proveo u FK ,,Semberija“ iz Novog Sela i tada postigao rekordnih 36 golova za sezonu.

Za stvaranje istorije fudbala u Dvorovima, od 1999. godine, Dobrivoje Toša Barjaktarević  je nosilac „SREBRNE PLAKETE FK ,,PROLETER“ DVOROVI“.


Iz arhiva FK ,,Proleter’’ zabilježio Vladan Simeunović