SP Katar: Argentina penalima zakazala susret sa Hrvatskom u polufinalu :: Semberija INFO ::

 

SP Katar: Argentina penalima zakazala susret sa Hrvatskom u polufinalu


Drugi četvrtfinalni meč na Svjetskom prvenstvu u Kataru odigrali su Nizozemska i Argentina.

Nizozemci su u nadoknadi vremena izgrali Argentinu i rezultatom 2:2 izborili produžetke. Argentina je u penal seriji slavila ukupnim rezultatom 5:6 i zakazala susret sa Hrvatskom u polufinalu.

Na isteku desetog minuta Memfis Depaj je izdržao duel, fino se oslobodio, ali je poslao prejaku loptu i Kodi Gakpo to nije mogao stići.

U toku 24. minuta Stiven Bergvin se odvažio i snažno šutirao s ivice šesnaesterca "Albiselestesa", ali je lopta otišla desno od gola čuvara mreže Argentine, Emilijana Martineza.

Na scenu je u 35. minutu stupio briljantni Lionel Mesi koji je svojim majstorstvom i znanjem uposlio Nauela Molinu koji se odlično snašao pred golom Nizozemske, matirao golmana i bilo je to 0:1 za Argentinu.

Pet minuta kasnije Mesi je primio niski pas u šesnaestercu, namjestio se na šut i šutirao iz sve snage po sredini gola. Na njegovu nesreću, Andris Nopert je to dobro odbranio.

Do kraja prvog dijela susreta, "Gaučosi" su sačuvali prednost i poslali "Lale" sa rezultatskim zaostatkom u svlačionicu.

U nastavak meča Nizozemska je morala ući otvorenije, učinili su to, ali nedovoljno da bi ozbiljnije zaprijetili Martinezu.

Ovaj meč bio je sav u znaku Mesija koji je u 63. minutu pokušao ugroziti golmana "Oranja" iz slobodnog udarca s velike udaljenosti. Tukao je snažno, ali je lopta proletjala par centimetara iznad prečke.

Onda katastrofalan potez Damfrisa u 72. minutu. Nizozemac je amaterski startovao i skrivio penal. Mesi je postavio loptu na bijelu tačku, tukao i povisio prednost Argentine na 0:2. 

Selektor Nizozemaca, Luis van Gal, je odradio nekoliko izmjena i oživio igru "Lala".

To se isplatilo u 83. minutu, Stiven Berguis je poslao dobru loptu u šesnaesterac, a tamo ju je čekao Vut Veghorst. Skočio je visoko i snažno tukao glavom u lijevu stranu gola. Emiliano Martinez to nikako nije mogao odbraniti. Bilo je tada 1:2 za Argentinu.

Samo dvije minute kasnije Luk de Jong je propustio veliku šansu za Nizozemce. Sjajno je zahvatio volej, ali je lopta otišla desno od gola "Gaučosa".

U 88. minutu je nastao haos. Paredes je napravio faul, a potom napucao loptu prema klupi Nizozemske. Pokazao je Argentinac da je majstor za nevolje i da zakuha sukobe, odmah su svi sa klupe "Oranja" skočili u teren.

Svakako da su Van Galove izmjene i Paredesov nasilni šou kumovali za 10 minuta sudijske nadoknade.

Argentina je u nadoknadi vremena odlučila da se povuče i čeka grešku Nizozemaca, kako bi se mogla izroditi brza kontra.

Na kraju su Mesi i ekipa uspjeli da prokockaju prednost i Nizozemci su u posljednjim trenucima meča sjajnom akcijom izboksovali 2:2 i produžetke Veghorst je tukao iz blizine nakon što mu je loptu iz slobodnog udarca dodao Teun Kopmajners.

Luk de Jong je u 113. minutu unutar peterca primirio loptu iz slobodnog udarca, ali mu je pokušaj blokirao odbrambeni igrač Argenitne, bila je to izgledna prilika.

U 116. minutu Enco Fernandez je tukao sa 16 metara, ali nije ozbiljnije zaprijetio golmanu Nizozemske jer mu je šut blokiran.

Argentina je stavila veliki pritisak na Nizozemce i u posljednjim minutama drugog produžetka stvarali su šanse za pogodak, ali se "Oranje" sjajno odbranilo.

Di Marija je zaprijetio, tukli su "Gaučosi", međutim, meč se riješio penal serijom.

Penali:

Nizozemska: Van Dajk (X), Berghaist (X), Kopmajners (O), Vekhorst (O), Lukde Jong (O)

Argentina: Mesi (O), Paredes (O), Montjel (O), Enco Fernandez (X), Lautaro Martinez (O)

(Nezavisne)