Katar je svijet – Mundijal otvoren spektakularnom ceremonijom :: Semberija INFO ::

 

Katar je svijet – Mundijal otvoren spektakularnom ceremonijom


DOHA - Svečanom ceremonijom otvoren je 22. fudbalski šampionat svijeta, koji se ove godine održava u Kataru.

16.15- Ceremonija je završena senzacionalnim vatrometom, a zastave zemalja učesnica viore se na stadionu "Al Bajt".

16.10 - Katarski emir šeik Tamim bin Hamad al Tani pozdravio je prisutne i poželio fudbalerima dobru igru i sjajnu predstavu, ali i da sve protekne u sportskom duhu: "Fudbal je ono što nas spaja".

-Želim vam dobrodošlicu i mnogo sreće svima - rekao je Al Tani.

16:10 - Objavljeni su nikad viđeni kadrovi koji prikazuju početke fudbala u Kataru. Snimci pripadaju katarskoj kraljevskoj porodici.

16:05 - Južnokorejska superzvijezda Jung Kuk, član grupe BTS počeo je muzički program i zajedno sa lokalnom zvijezdom Fahadom Al-Kubaisijem otpevao pesmu "Sanjari". To je jedna od zvaničnih pjesama Svjetskog prvenstva u Kataru.

16:00 – Miks beduinske tradicije i moderne tehnologije - pjesmom je odata počast svim učesnicama Svetskog prvenstva u Kataru, a na stadionu vlada euforija. Potom su se izvedene službene pjesme proteklih prvenstava. Na terenu stadiona “Al Bajt” pojavile su se maskote sa prethodnih Mundijala

15:55 - Na pozornicu su stupili ljudi obučeni u tradicionalnu katarsku nošnju, a u rukama su držali mačeve. Mjesto su zatim ustupili zastavama svake od država koje učestvuju na Mundijalu.

15:45 - Na početku ceremonije javnost se upoznala s maskotom Svjetskog prvenstva Laebom. Laeb je u ovom momentu najpoznatiji turban na svijetu - stilizovana marama karakteristična za arapski svet lebdi iznad terena stadiona "Al Bajt".

Njegovo značenje je "supervešt igrač" i inspirisa je tradicijom u Kataru.

Nakon toga je uslijedila početna pjesma katarske pjevačice, a na pozornicu je stupio narator uvodnog teksta, čuveni glumac Morgan Frimen.

-Postoji zajednička nit nade, radosti i poštovanja – poručio je kaže Frimen.

15:35 - Na stadionu "Al Bajt" u Dohi počela je svečana ceremonija otvaranja 22. Svetskog fudbalskog prvenstva, koji se ove godine održava u Kataru. Program od sedam činova vodiće umjetnici koji će pokušati povezati katarsku tradiciju sa svjetskom kulturom, a u svojim nastupima odaće počast svim reprezentacijama koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

Poslije ceremonije igra se prva utakmica - domaća selekcija Katara igraće protiv Ekvadora, u okviru Grupe A.

Ceremonija otvaranja na drugom najvećem stadionu prvenstva "Al Bajtu" pripremana je čitavih godinu, a njen scenario je kreirao Italijan Marko Balič koji je radio na scenarijima za čak pet otvaranja Olimpijskih igara.

Svečanu ceremoniju otvaranja, kao i prvi meč na Mundijalu na stadionu "Al Bajt" obezbjeđuje policija na kamilama.

Katar je prvi domaćin Svetskog prvenstva koji nikada ranije nije učestvovao na Mundijalu.

Katar - domaćin kao nijedan drugi

Katar je najmanja zemlja u kojoj će se održati Svjetsko prvenstvo sa površinom 11.581 kvadratnih kilometara i 2.795.000 stanovnika.

Prvi put u istoriji, Mundijal se organizuje u zimskom periodu, a razlog su visoke temerature u Kataru u ljetnjem periodu.

Prvi put u istoriji, utakmice Mundijala sudiće i žene.

Poslednji put u istoriji na Mundijalu učestvuju 32 reprezentacije, pošto će već 2026. godine, u SAD, Meksiku i Kanadi na turniru igrati 48 nacionalnih selekcija.


Glas Srpske / Agencije