Donesena hitna presuda pred Svjetsko prvenstvo :: Semberija INFO ::

 

Donesena hitna presuda pred Svjetsko prvenstvo


Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio je plasman fudbalske reprezentacije Ekvadora na predstojeće Svjetsko prvenstvo.

Ipak, kaznio je taj nacionalni savez zbog "falsifikovanja" pasoša igrača Bajrona Kastilja.

Hitna presuda Suda u Lozani znači da će za nešto manje od dvije nedjelje Ekvador igrati protiv Katara na otvaranju Mundijala u Dohi.

Ova presuda je, takođe, okončala nade Čilea i Perua da će igrati u Kataru.

Obje južnoameričke selekcije su tvrdile da treba da zamijene Ekvador na Svjetskom prvenstvu navodeći da je igrač Ekvadora Bajron Kastiljo zapravo Kolumbijac i da nije imao pravo nastupa u osam mečeva kvalifikacija za SP, prenosi B92.

Nakon što je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odbila žalbu Čilea, toj federaciji se pridružio i Peru u žalbi pred Sudom za sportsku arbitražu.

CAS je presudio da je Kastiljo, prema pravilima FIFA, imao pravo da igra u kvalifikacijama "s obzirom da su ga ekvadorske vlasti priznale kao državljanina Ekvadora".

Međutim, sudije CAS-a su takođe navele da prihvataju argument da je Kastiljo rođen u Kolumbiji i da su lažne informacije o njegovom datumu i mjestu rođenja korišćene za dobijanje ekvadorskog pasoša.

Zbog toga je CAS izrekao kaznu od 100.000 švajcarskih franaka koju Fudbalski savez Ekvadora mora da plati FIFA, mada je to mali dio od devet miliona dolara koliko će Ekvador dobiti za učešće na Svjetskom prvenstvu.

Ekvador je, takođe, kažnjen i sa oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za naredno Svjetsko prvenstvo 2026. godine, mada ni ta kazna možda neće teško pasti toj selekciji.

Naime, u kvalifikacijama za taj turnir šest od deset južnoameričkih timova će se plasirati direktno, umjesto dosadašnjih četiri, nakon što je Svjetsko prvenstvo prošireno na 48 timova. Taj šampionat svijeta igraće se u SAD i Meksiku.

Ekvador je u kvalifikacijama zauzeo posljednje, četvrto mjesto, koje je vodilo direktno na Svjetsko prvenstvo u Kataru koje počinje 20. novembra.

Fudbalska reprezentacija Ekvadora će igrati u Grupi A sa domaćinom Katarom, Nizozemskom i Senegalom.


 
(Nezavisne)