U ŽENSKOM FUDBALSKOM KLUBU „RADNIK - BUMERANG“ TRENIRALO VIŠE STOTINA DJEVOJČICA :: Semberija INFO ::

 

U ŽENSKOM FUDBALSKOM KLUBU „RADNIK - BUMERANG“ TRENIRALO VIŠE STOTINA DJEVOJČICA


Neprimijećeni sportski biser u Bijeljini
 
Gradski stadion u Bijeljini mjesto je rođenja Ženskog fudbalskog kluba „Radnik-Bumerang“. Gdje bi drugo. Desilo se 2010. godine u momentu kada uprava Fudbalskog kluba „Radnik“ nije mnogo razmišljala o ženskom fudbalu, ali ih je nekoliko zaljubljenica u najvažniju sporednu stvar na svijetu prisililo da promijene mišljenje. Dvije godine kasnije se formirala ženska Premijer liga BiH. Bijeljinke odmah postaju njen član i sljedećih, evo, već devet sezona nikada nisu napuštale elitni rang.


 
Pored seniorskog tima koji ima sjajne fudbalerke i bilježi pažnje vrijedne rezultate, ŽFK „Radnik-Bumerang“ ima i kadetsku ekipu koja se takmiči u Premijer ženskoj ligi BiH za kadetkinje. Ova liga je formirana prije šest godina. Do sada su kadetkinje ,,Radnika’’ dva puta osvajale šampionsku, a tri puta vicešampionsku titulu. Nakon 14 kola aktuelne sezone nalaze se na čelnoj poziciji lige, sa 13 pobjeda i jednim neriješenim rezultatom. Fudbalski savez BiH je, u saradnji sa klubovima, pripremao i pokretanje državne lige za pionirke, ali je pandemija korona virusa odgodila cijeli proces.-U seniorskom pogonu imamo oko 25 fudbalerki, u kadetskom oko 30, a u pionirskom isto oko 25 djevojčica. Zadovoljni jesmo, ali smo svjesni da može bolje. Veliki problem nam predstavljaju predrasude koje ljudi imaju o ženskom fudbalu. Jedna od najčešćih je ona po kojoj je fudbal grubi, muški sport. Kada pronađemo talentovane djevojčice najprije moramo ubijediti njihove roditelje da je fudbal timski sport, baš poput košarke ili rukometa koji podrazumijeva priliku da se djevojčice razvijaju u psiho-fizičkom i socijalnom aspektu njihovih ličnosti. Fudbal, naravno, posjeduje tu jednu dozu grubosti, ali tako je u svim kontaktnim sportovima. Za prethodnih 12 godina rada kluba, trenirali smo više stotina djevojčica i niko od njihovih roditelja se nije pokajao zbog toga. Djevojčice i djevojke su uz sport stekle brojna prijateljstva i proputovale mnoge gradove“, rekao je za „Semberija info“ Dragan Jevtić, predsjednik ŽFK „Radnik-Bumerang“.

S obzirom na nerazvijenost ženskog fudbala u Bijeljini, uprava kluba je odlučila podržati mlade fudbalerke na putu njihovog stručnog, trenerskog obrazovanja. Veliku pomoć u tom smislu su dobili od Fudbalskog saveza BiH i njegovog Centra za edukaciju. Predsjednik kluba ponosno ističe šest fudbalerki ,,Radnika’’ koje su na taj način stekle trenerske licence.Jelena Milović je aktuelni trener seniorskog tima ŽFK „Radnik-Bumerang“ i asistent u stručnom štabu ženske U17 reprezentacije BiH. Marijana Vržić je asistent trenera prvog tima ŽFK „Radnik-Bumerang“. Vesna Njeguš je trener kadetske selekcije ,,Radnika’’, a Anja Stević je njen trener-asistent. Pored toga, Vesna Njeguš je pomoćnik selektora ženske reprezentacije BiH u futsalu. Pionirsku selekciju u klubu vodi Valentina Šakotić, a njen pomoćni trener je Dragana Stokanović. Proces obrazovanja i usavršavanja je konstantan u ovom sportskom kolektivu. Zato, nažalost malobrojne, poznavaoce prilika u ŽFK „Radnik-Bumerang“ ne čudi činjenica da je tokom sezone 2021/22. u svim reprezentativnim selekcijama BiH nastupalo 20 fudbalerki bijeljinskog kluba. Ta činjenica dovoljno govori i o stručnom radu trenera i o ličnom zalaganju i sportskom stasavanju fudbalerki.
 
U periodu od trećeg do 15. maja Bosna i Hercegovina je domaćin Evropskog prvenstva za djevojke do 17 godina. Zahvaljujući statusu domaćina, po prvi put će na prvenstvu Evrope nastupati i reprezentacija BiH. Od 20 djevojčica koje će ovih dana izaći na megdan vršnjakinjama iz Holandije, Danske i Njemačke, njih pet dolazi iz ŽFK „Radnik-Bumerang“. Lana Radulović, Kristina Tekić,  Milica Jovanić, Tamara Blagojević i Una Rankić su, svojim kvalitetom i odnosom prema igri, zaslužile poziv selektora i nastup pred evropskom publikom.

-Moram istaći da su i Dragana Dimitrić i Rajna Tešić bile predviđene za nastup na Evropskom prvenstvu, ali će, zbog povreda, propustiti ovu jedinstvenu priliku. Kakva bi to tek priča bila, da jedan klub iz BiH daje sedam reprezentativki“, kaže na kraju za „Semberija info“ Dragan Jevtić.
 
Ostaje li Sofija u  Bijeljini?
 
Prva asocijacija na ženski fudbal u Bijeljini je Sofija Krajšumović. Unikatan spoj tehnike i brzine, zaslužila je i osvojila brojna priznanja. U klubu i reprezentaciji BiH je stub ekipe i jedna od najboljih strijelaca. Dovoljno da neki velikani evropskog ženskog fudbala pokažu interesovanje za nju. Već smo čuli da su neki ,,kibicovali’’ Sofiju.
 
NA EVROPSKOM PRVENSTVU
 
Pet ,,Radnikovih’’ djevojčica i trener Jelena Milović učestvuju na Evropskom prvenstvu za djevojke do 17 godina.
- Učešće na ovako velikom takmičenju je za mene lično kruna na svo moje bavljenje i rad u ženskom fudbalu ovih godina. Sa nestrpljenjem iščekujem prvi sudijski zvižduk i znak da igre počnu. Iskreno se nadam da će samo Evropsko prvenstvo donijeti potpuno novi pogled na ženski fudbal u našoj državi. Očekujem da ćemo pokazati jednu lijepu timsku igru, te da će djevojke ostaviti i posljednji atom snage na terenu, jer one, zaista, zaslužuju da budu na Evropskom prvenstvu“, rekla je Jelena Milović.
 
 
Semberske novine - Semberija info