PRODAT ČUVENI MARADONIN DRES – NAJSKUPLjI IKADA :: Semberija INFO ::

 

PRODAT ČUVENI MARADONIN DRES – NAJSKUPLjI IKADA


Foto
Aukcija je završena za dres Dijega Armanda Maradone u kom je za Argentinu postigao dva gola Engleskoj na Mundijalu 1986.

Kako prenosi Skaj Sport, finalna cena iznosi 7.142.500 funti, ali za sada nije poznato ko je kupac. Ono što je zanimljivo jeste da je pred poslednji sat aukcije cena stajala na četiri miliona, samo da bi do kraja narasla za još tri.

Maradona je u tom meču četvrtfinala postigao dva gola, od čega je jedan bio rukom, a njegova selekcija je slavila rezultatom 2:1. Po završetku utakmice Maradona je taj pogodak prokomentarisao rečima "Božja ruka". Taj meč je odigran 22. juna 1986. u Meksiko sitiju, četiri godine nakon Foklandskog rata dve zemlje.

Više od 35 godina ovaj dres sa brojem 10 bio je u vlasništvu veznog engleskog igrača Stiva Hodža, koji je na kraju utakmice zamenio dres sa Maradonom.


Aukcijska kuća "Sotbi" je dres izložila u svojim prostorijama u Londonu tokom internet aukcije, koja je trajala od 20. aprila do 4. maja. Početna cena na aukciji je bila četiri miliona funti, ali se nije procenjivalo da će dostići ovoliko visoku cenu.

Aukcijski rekord je postavljen 2019. godine, kada je dres legendarnog američkog bejzbol igrača Bejba Ruta, prodat za 5,6 miliona dolara. El Pibeov dres je sada druga najskuplja sportska memorabilija ikada, dok na vrhu ostaje originalni manifest Olimpijskih igara iz pera Pjera De Kubertena, koji je svojevremeno prodat za 8.8 milona dolara 2019. godine.

(B92)