ŠTA ČEKA NAVIJAČE U KATARU? :: Semberija INFO ::

 

ŠTA ČEKA NAVIJAČE U KATARU?


Foto
Navijači koji imaju u planu da prisustvuju Svjetskom prvenstvu u Kataru moraće baš dobro da zavuku ruku u džep, a većina njih moraće da posjete banke kako bi bar donekle mogli da uživaju u mega-bogatom Kataru.

Navijači sa ovih prostora koji će bodriti Srbiju i Hrvatsku moraju definitvno imati dubok džep. Engleski mediji napravili su malu istragu šta u stvari čeka navijače u zemlji domaćina predstojećeg Mundijala. Za one koji namjervaju spavati u hotelu moraće izdvojiti oko 10.000 evra za jednu noć. U Kataru se prodaje najvjerovatnije najskuplje pivo na svijetu, tako za jednu flašicu “Hajnekena” moraćete izdvojiti oko 13 evra, a nešto manje za 12 evra možete dobiti jednu čašu vina.

Navijači će također morati izdvojiti direktne povratne letove koji koštaju oko 1.100 evra, kao i oko 850 evra za karte za utakmice. Posebnu pažnju moraju obratiti oni koji konzumiraju alkohol. Naime, svako ko bude uhvaćen na javnom mjestu u alkoholiziranom stanju prijeti mu kazna zatvora od najmanje šest mjeseci. Inače, pivo će biti dostupno samo u posebnim zonama oko stadiona i na nekim drugim mjestima u glavnom gradu Dohi u kojoj se očekuje dolazak oko 1,5 miliona navijača širom svijeta.

Zanimljivo je da je većina hotela već rasprodana, a cijene za preostale slobodne sobe vrtoglavo rastu.  Obično je piće dostupno samo u hotelima, ali navijači koji putuju u Katar moći će barem uživati prije utakmice nakon što je objavljeno da će se alkohol služiti u kioscima ispred stadiona za vlasnike ulaznica i na drugim mjestima, uključujući klubove na plaži u Dohi. Na samom stadionu biće dozvoljano piće samo sa 0 posto alkohola. Inače, cijena alkoholnih pića su enormno visoke, tako da većina stranaca uglavnom pije između 17 i 20 sati kada recimo jedno pivo košta oko 10 evra.

Takođe Englezi upozoravaju da će samo navijačima koji imaju kupljenu ulaznicu biti dozvioljen ulazak u zemlju, što će uništiti nade hiljade navijača koji planiraju da kupe ulaznicu po dolasku u zemlju, a sve zbog ogrničenog smještajnog kapaciteta. Tokom prve faze prodaje ulaznica za Svjetsko prvenstvo, prodano ih je ukupno 804.186. Mnogi će se iznenaditi još nekim strogim pravilima poput oblaćenja, kao i da žene moraju biti pokrivene u tržnim centrima, prenijeli su otočki mediji.