FUDBAL JE MOJ ŽIVOT :: Semberija INFO ::

 

FUDBAL JE MOJ ŽIVOT


Foto

Na travnjak FK „Podrinje“ iz Janje prvi put je kročio sa svojih šest godina. Zajedno sa dvojicom rođaka postao je član kluba u rodnom mjestu. I zavolio fudbal.

U Fudbalskom klubu „Podrinje“ Mustafa Šukilović je igrao za pionirsku selekciju kluba. Trener Dževad Kene Sprečak ga je podučio osnovama fudbala i učvrstio njegovo opredjeljenje da mu fudbal postane glavni cilj u životu. Vodeći se time, uvidio je da njegova želja i mogućnosti prevazilaze okvire Janje. Sljedeća stanica je bio FK „Radnik“ gdje je Šukilović proveo dvije godine u kadetima i jednu u juniorima. Pod krovom bijeljinskog premijerligaša, u rukama iskusnih profesionalaca Mustafa Šukilović je nadograđivao svoju snagu, vještinu i znanje. U sezoni 2020/21. na nekoliko premijerligaških utakmica bio je u sastavu prve ekipe ,,Radnika’’, ali nije dobio pravu priliku da na travnjaku pokaže koliko vrijedi.

Prava prilika se ukazala na ljeto 2021. godine kada prelazi u FK „Tuzla Siti“. Prvobitni plan je bio da nastupa za juniorsku selekciju kluba iz Tuzle. Ispostavilo se da je mladi Šukilović postao standardni član seniorske postave ,,Tuzla Sitija’’ gdje je, i pored mnogo iskusnijih i bolje plaćenih fudbalera u startnoj postavi nastupio u 15 od 19 premijerligaških utakmica jesenje polusezone 2021/22., pri čemu je odigrao osam kompletnih mečeva, dok je u sedam zamijenjen prije kraja utakmice. U elitnom rangu bh. fudbala mladi fudbaler je na terenu proveo 1.100 minuta. Postao je stub odbrane ,,Sitija’’. Na terenu djeluje neprimjetno, nema panike, nema krupnih grešaka, siguran s loptom u nogama, odličan u skoku.

-Premijer liga BiH je veliki izazov. Pošto ja volim izazove nije mi bilo teško da se uklopim. San svakog mladog fudbalera je da nastupi za seniorski tim. U Tuzli su treninzi jaki, od svih fudbalera traži se profesionalizam i maksimalna posvećenost ekipi. A utakmice su još zahtjevnije. Na ruku mi je išlo novo pravilo koje se od ove sezone primjenjuje u Premijer ligi BiH po kojem svaka ekipa mora početi utakmicu sa dva igrača mlađa od 21. godine što je jako dobro za mlade fudbalere. Zahvaljujući njemu ja sam dobio priliku i dao sam sve od sebe da je iskoristim. Kao mlad igrač, u timu ,,Tuzla Sitija’’ imam veliku podršku saigrača, posebno mog zemljaka, mog brata iz Janje, Huse Karjaševića i iskusnog Sulejmana Krpića, čiji mi savjeti mnogo znače“, rekao je za „Semberija info“ Mustafa Šukilović.

Pored Šukilovića i Karjaševića u FK „Tuzla Siti“ nalazi se još jedan čovjek iz Semberije, fudbalska legenda Husref Musemić. Iako zemljaci, Šukilović kaže da je njihov odnos maksimalno profesionalan. Činjenicu da ga Musemić trenira, mladi fudbaler doživljava kao privilegiju da od autoriteta nauči još više.

Dobri nastupi nisu prošli ispod radara selektora mlađih selekcija BiH. Prvi poziv, za U16 reprezentaciju Šukilović je dobio 2018. godine i od tada nije propustio ni jedno reprezentativno okupljanje. Trenutno nastupa za U19 selekciju, predvodeći ekipu sa trakom kapitena na rukavu. U martu 2022. ih očekuju tri utakmice protiv vršnjaka iz Francuske, Švedske i Češke u okviru elitnog kruga kvalifikacija za U19 EURO 2022.

-Prvo, velika je čast između toliko mladih fudbalera zaslužiti poziv u državni tim. A onda dolazi ono drugo, treba opravdati to povjerenje i ponašati se, i na terenu i van terena onako kako dolikuje jednom uspješnom mladom sportisti“, zaključuje za ,,Semberija info’’ Šukilović.

Veliku zaslugu za svoj uspjeh mladi fudbaler pripisuje porodici, a posebno ocu Salihu. Otac je od prvog treninga bio njegova sveprisutna ruka podrške, zaštite i ohrabrenja. Kada je dobio prvu platu u Tuzli Mustafa Šukilović ju je potrošio sa svojom porodicom. Tri lijepe godine u ,,Radniku’’

-U FK „Radnik“ sam proveo tri lijepe godine. Žao mi je što nisam dobio veću minutažu na Gradskom stadionu. Kao fudbaler imam veliku potrebu za dokazivanjem i sigurno ne bih razočarao.

Želio bih da ,,Radnik’’ prevaziđe trenutnu krizu i da se vrati na stare staze uspjeha“, poručio je Šukilović.

(Semberija info)